Amarantus - 3 powody, dla których warto go jeść!

Dlaczego amarantus jest tak popularny? To proste! To roślina zdrowa, smaczna i mająca naprawdę szerokie spektrum zastosowań. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że od stuleci znana jest w Ameryce Południowej - a my na Starym Kontynencie dopiero ją odkrywamy. Oto 3 powody, dla których warto jeść to pseudozboże.

Amarantus - 3 powody, dla których warto go jeść!
Źródło zdjęć: © notka PR
2

Po pierwsze: znany i ceniony od stuleci

Co to takiego amarantus? Media uparcie przekonują nas, że nie jest to zboże, a pseudozboże. W istocie to szarłat - roślina podobna do zboża, ale zgodnie ze wszelkimi klasyfikacjami nie jest nim. Amarantus przywędrował do nas z Ameryki Południowej - jak czytamy na blogu drpelc.pl, roślina ta uprawiana była już przez Inków I Azteków i uważana za święte ziarno. W czasie wojny spożywanie amarantusa zmieszanego z krwią wrogów miało dodawać męstwa i siły. Z tego powodu hiszpańscy zakonnicy w czasach podbojów kolonialnych uważali amarantus za pogańskie ziele i zakazali jego uprawy. Indianie wykorzystywali amarantus do wielu dań – robili z niego tortille, napoje, a nawet używali jako przyprawy.

Amarantus dziś uprawia się niemal wszędzie. Największe pola uprawne można spotkać w obu Amerykach, Azji Południowo-Wschodniej i Afryce (np. Nigeria). W Polsce uprawy tej rośliny znajdują się na Lubelszczyźnie. W kontekście szarłatu należy wspomnieć również o tym, że pochłania on dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny - dlatego też ma zbawienny wpływ na środowisko naturalne.

*Po drugie: Można go stosować niemal do wszystkiego!*

Amarantus znamy pod postacią ziaren - kupujemy albo ziarna do ugotowania, albo też w postaci ekspandowanej lub mąki. Okazuje się jednak, że spożywać można również inne jej części.
- Cenione są również jego pędy oraz liście, które przygotowuje się w ten sam sposób, jak nasz rodzimy szpinak. W naszych sklepach jednak pod tą postacią szarłat nie występuje – jego liście są niezwykle delikatne i niestety nietrwałe - mówi Michał Pelc, właściciel delikatesów ze zdrową żywnością drpelc.pl.

Ziarenka można dodać do płatków śniadaniowych, musli, owsianki, jogurtu lub koktajlu owocowego lub ugotować ( 2 szklanki wody na szklankę nasion) i podawać zamiast kaszy - do np. gulaszu. Mąkę można dodać do ciast lub naleśników.

Po trzecie: minerały i witaminy

Dietetycy przekonują nas, że spożywanie amarantusa to doskonały wybór ze względu przede wszystkim na zawartość składników odżywczych. Roślina ta jest bogatym źródłem wapnia, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, amarantus zawiera również 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Warto nadmienić, że składniki te występują tutaj w formie, którą nasz organizm łatwo przyswaja. To prawdziwa bomba białkowa - zawiera go tyle, co mleko i jego przetwory (dlatego poleca się spożywanie szarłatu alergikom i weganom). Amarantus jest również rośliną bezglutenową – dlatego też jest doskonałym wyborem dla osób dotkniętych celiakią.

Lista pozytywnych skutków spożywania amarantusa jest naprawdę długa. Okazuje się, że jest to roślina bardzo ważna dla codziennego funkcjonowania naszego organizmu i powinna być nieodłącznym elementem naszej diety. To przecież superżywność.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
2

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg