Trwa ładowanie...

Kiedy ziemniak jest trujący?

W ziemniakach można znaleźć substancję wyjątkowo szkodliwą dla naszego zdrowia - solaninę. Szczególnie duże jej stężenie jest w kwiatach, łodydze, niedojrzałych owocach. W bulwie zaś jest jej bardzo dużo w kiełkach i łupinie.

Kiedy ziemniak jest trujący?Źródło: archiwum, fot: archiwum
d4gjyho
d4gjyho

Obierając ziemniaki należy zwrócić uwagę, by wyciąć dobrze kiełki, które ziemniaki zdążyły już wypuścić. W okresie, gdy ziemniaki kiełkują, nie należy gotować ich w łupinkach, a wszystkie zzieleniałe warzywa najlepiej po prostu wyrzucić, by nie narażać się na problemy zdrowotne.

Szacuje się, że poważne objawy zatrucia może wywołać zjedzenie już kilku ziemniaków o zawartości solaniny około 0,6 proc. Solanina wywołuje zaburzenia układu pokarmowego - wymioty, biegunkę, a także podrażnia błonę śluzową jamy ustnej, przełyku, żołądka, wywołuje także stany zapalne nerek. Objawy zatrucia bardzo przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy. W skrajnych wypadkach kończy się to długim leczeniem w szpitalu.

Najwięcej solaniny znajduje się pod skórką z ziemniaka - jest to widoczne wtedy, gdy mamy do czynienia z młodymi, lekko zielonymi ziemniakami. Warzywa takie koniecznie musimy obrać! Reszta solaniny przechodzi do wody podczas gotowania. Nie ma więc to żadnego znaczenia toksykologicznego jeśli ziemniaki są ugotowane.

Wielu naukowców uważa, iż za dużą ilość solaniny odpowiada przenawożenie gleby. Największa jej koncentracja występuje w smażonych ziemniakach – chipsach (72 mg na 100 g chipsów). Gorzkawy smak ziemniaków z solaniną niektórzy producenci chipsów maskują dużą ilością soli i oleju. Uważajmy więc jedząc te, i tak zresztą niezdrowe, przekąski.

d4gjyho

Jak to w przypadku wielu trucizn bywa, z jednej strony ziemniaki surowe podtruwają, z drugiej mogą pomagać. Świeżo odcedzony sok z ziemniaków zawiera substancję o działaniu zbliżonym do atropiny, dzięki czemu może uśmierzyć lub złagodzić bóle żołądka. Trzeba jednak pamiętać, że sok z ziemniaków likwiduje bóle żołądka, ale nie eliminuje choroby, która je wywołała.

Trzeba uważać: według niektórych źródeł, ziemniaki zaburzają metabolizm wapnia i z tego względu jedząc ich dużo powinniśmy dostarczać organizmowi dodatkowych porcji wapnia. Psiankowate (a więc ziemniaki, pomidory, papryka) nie są również zalecane w diecie osób chorych na artretyzm czy reumatyzm.

AD/mmch

Polecamy również:

d4gjyho
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gjyho
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj