Jak komponować posiłki wegetariańskie?

Dieta wegetariańska to alternatywny sposób odżywania, który zyskał licznych zwolenników i nie mniej przeciwników. Dla części osób decydujących się na taką dietę głównym argumentem jest chęć poprawy stanu zdrowia czy ekologiczny styl życia. Wybór wegetariańskiego sposobu odżywania może mieć również podłoże religijne. Problemem często staje się skomponowanie pełnowartościowego posiłku.

Jak komponować posiłki wegetariańskie?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Faktem jest, że bezmięsne menu ma zarówno plusy, jak i - mniejsze bądź większe - minusy. Ilość negatywnych aspektów diety wegetariańskiej zależy od jej formy, która może być mniej lub bardziej restrykcyjna. Każdemu, kto decyduje się na taki sposób odżywiania przyda się z pewnością kilka wskazówek, które ułatwią prawidłowe skomponowanie diety.

*Dostarcz białka *
Jednym z częstszych błędów w diecie wegetariańskiej jest zwiększone spożycie węglowodanów (cukrów) przy jednoczesnej zbyt niskiej ilości białka. Dla wegetarian dobrym źródłem białek w diecie są jaja i nabiał, a z produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego: soja, groch, soczewica, fasola, ciecierzyca oraz produkowane z nich przetwory jak: tofu, pasztety, kotlety, pasty, hamburgery. Jeśli dieta całkowicie wyklucza nabiał i jaja, konieczne jest zwiększenie ilości roślin strączkowych do 4 – 5 porcji dziennie.

Spożyciu produktów obfitujących w węglowodany jak: kasze, makarony, pieczywo, mąka, ziemniaki powinny w każdym posiłku towarzyszyć produkty dostarczające białka. Jeśli zatem planujesz na obiad zapiekankę warzywno- ziemniaczaną wypij do niej np. szklankę kefiru lub zapiecz ją z serem żółtym. Pierogi, naleśniki, makarony podawaj z serem lub nadzieniem z roślin strączkowych.

Uzupełniaj aminokwasy

Zdarza się, że zawartość białka w diecie bezmięsnej jest wystarczająca, ale jego skład pozostaje niekompletny. Mówimy wówczas, że jest to białko niepełnowartościowe.

O wartości biologicznej białek decyduje obecność określonych aminokwasów, czyli małych cząsteczek, z których są zbudowane. Część z tych cząsteczek potrafimy samodzielnie wytworzyć przekształcając obecne w diecie inne aminokwasy, tak aby odpowiadały potrzebom organizmu. Reszta musi być dostarczona w odpowiedniej ilości wraz z dietą, ponieważ nie potrafimy ich wytwarzać. Grupa aminokwasów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, i które muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem to tzw. aminokwasy egzogenne.

Większość produktów pochodzenia roślinnego nie dostarcza dostatecznych ilości części aminokwasów egzogennych. Jeśli jednak odpowiednio połączymy produkty spożywcze możemy uzupełnić skład aminokwasowy. Przykładowo produkty zbożowe są ubogie w lizynę, której z kolei dobrym źródłem jest nabiał. Musli z jogurtem lub mlekiem dostarcza tym samym białka o wysokiej wartości biologicznej. Podobny efekt otrzymamy łącząc pieczywo z twarogiem czy serem żółtym. Białka uzupełniają się również poprzez łączenie roślin strączkowych i produktów zbożowych np. kanapka z pastą z ciecierzycy, kasza z kotletem sojowym, ryż z fasolą w sosie pomidorowym. Na podniesienie wartości biologicznej białka roślin strączkowych wpływa też dodatek nasion słonecznika lub lnu.

Pamiętaj o kwasach omega - 3

Eliminując z diety ryby, będące doskonałym źródłem kwasów omega - 3, należy zwiększyć spożycie produktów roślinnych, które dostarczają tego niezbędnego składnika. W diecie wegetariańskiej nie powinno zatem zabraknąć orzechów, szczególnie włoskich, nasion lnu, dyni oraz olejów roślinnych: lnianego i rzepakowego.

Zwiększ przyswajalność żelaza

Osoby na diecie wegetariańskiej mogą być bardziej narażone na niedobry żelaza. Najlepszym źródłem tego składnika są produkty pochodzenia zwierzęcego, a konkretnie chude czerwone mięso i podroby. Żelazo zawarte w produktach roślinnych jest trudniej przyswajalne. Cześć badań wskazuje, jednak że przy niższej zwartości tego cennego składnika w diecie, organizm efektywniej wykorzystuje również jego trudniej przyswajalną formę.

Pewnym jest, że obecność witaminy C poprawia wchłanianie żelaza. Spożywając roślinne źródła tego mikroelementu jak: pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa, suszone owoce, warto zatem pamiętać o dodatku produktów obfitujących w witaminę C. Możemy np. do kanapek dodawać czerwoną paprykę, surówki i sałatki skrapiać sokiem z cytryny, suszone owoce łączyć ze świeżymi cytrusami i jogurtem. Pamiętajmy, że kapusta , również kiszona, jest doskonałym źródłem witaminy C, przygotowana z niej surówka w połączeniu z kaszą i roślinami strączkowymi, stanowi doskonale uzupełnienie całego posiłku oraz poprawia wchłanianie żelaza.

Co z witaminą B12 ?

Niedobory witaminy B12 pojawiają się najczęściej o osób stosujących dietę wegańską, która wyklucza jaja oraz mleko i jego przetwory. Nie da się zapewnić dziennego zapotrzebowania na ten składnik spożywając wyłącznie naturalne produkty pochodzenia roślinnego. Weganie powinni sięgać po produkty wzbogacone w tą witaminę np. płatki. Często podczas stosowania diety wegańskiej wskazane jest przyjmowanie suplementów zawierających witaminę B12. Decyzję o zmianie sposobu odżywiania warto zatem skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, który pomoże ustalić w jaki sposób uzupełnić ewentualne niedobory składników regulujących w diecie.
Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów