Jadalne talerze - ekologiczna alternatywa dla naczyń

Artykuły użytku jednorazowe to domena współczesnego świata. Niestety, tego typu wygodne rozwiązania z używaniem plastikowych kubeczków lub pojemników niesie ze sobą tony odpadów niebezpiecznych dla środowiska. Ekologiczną alternatywę proponuje młynarz-wynalazca.

Jadalne talerze - ekologiczna alternatywa dla naczyń
Źródło zdjęć: © x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Artykuły użytku jednorazowe to domena współczesnego świata. Niestety, tego typu wygodne rozwiązania, czyli używanie plastikowych kubeczków lub pojemników niosą ze sobą tony odpadów, które zalegają na wysypiskach śmieci. Ekologiczną alternatywę proponuje młynarz-wynalazca.

Jerzy Wysocki pochodzi z rodziny, która od ponad stu lat zajmuje się tradycyjnym wyrobem mąki. Jego praca stała się jednocześnie jego pasją i motorem do podejmowania nowych wyzwań. Jednym z nich są jadalne talerze. Pomysł na takie nietuzinkowe wyposażenie kuchni zrodził się podczas obserwacji codziennych zajęć w młynie. W trakcie produkcji powstają bowiem spore ilości produktów ubocznych - najczęściej niewykorzystywanych otrębów. Odpady okazały się być jednak świetnym materiałem do stworzenia jednorazowych, jadalnych talerzy i miseczek.

Naczynia są całkowicie biodegradowalne, czyli ulegają pełnemu rozkładowi zaledwie w ciągu miesiąca. Zaletą Biotrem (bo pod taką nazwą funkcjonują na rynku) jest nie tylko ich ciekawy wygląd, ale także wyjątkowy zapach świeżo upieczonego chleba. Produkty są tworzone jedynie z otrąb pszennych i nie zawierają szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do żywności. Ponadto mają doskonałe właściwości izolacyjne - chronią użytkowników przed poparzeniem rąk.

Młynarz przyznaje, że zastosowanie otrębów daje niesamowicie duże możliwości. Jego zdaniem to potencjał na globalny biznes. W planach ma kolekcje smakowe m.in. z dodatkiem czosnku, a także wykorzystanie odpadów w przemyśle meblarskim.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów