Trwa ładowanie...
d15gohd
05-10-2021 10:19

Jacek placek z rydzami w pomidorach. Przepis Andrzeja Polana

Przepis

"Przygotowując potrawy z ziemniakami, koniecznie pamiętajmy o przyprawach, które dodają im charakteru. Dzięki temu nasza kuchnia będzie bardziej aromatyczna,
a ziemniaki – jeszcze smaczniejsze" – mówi Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny IV edycji kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz".

d15gohd
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Grzegorz Grzeszczak
Źródło: Grzegorz Grzeszczak
Składniki

Placki ziemniaczane:

  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
  • masło klarowane

Rydze w pomidorach:

  • 300 g rydzów
  • 2 cebule
  • 4 duże dojrzałe pomidory polskie
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
Przepis
  • Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski.
  • Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy.
  • Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree.
  • Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty.
  • Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 20 minut do częściowego odparowania sosu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jacek placek z rydzami w pomidorach. Przepis Andrzeja Polana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15gohd
d15gohd
d15gohd
d15gohd
Więcej tematów
d15gohd