Trwa ładowanie...
d4aigzg
07-09-2021 10:56

Regionalny przysmak. Placki po borowiacku

Przepis

Flendze borowiackie, czyli placki ziemniaczane z twarogiem to danie regionalne z Borów Tucholskich. Placki najlepiej smakują na ciepło.

d4aigzg
2.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 kostka twarogu
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec
Przepis
  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać 2 jajka i jedno białko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  • Twaróg wymieszać ze śmietaną, żółtkiem,solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej. Smażyć owalne placki na złoty kolor z obu stron.
  • Na połowę placka wyłożyć porcję twarogu i złożyć go na pół, przykrywając twaróg, jeszcze przez chwilę smażyć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Regionalny przysmak. Placki po borowiacku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4aigzg
d4aigzg
d4aigzg
d4aigzg
Więcej tematów
d4aigzg