Zakręcone roladki na każdą okazję

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Zroluj to dobrze

Obraz
© iStock.com

Warzywne, mięsne, z serkiem czy pesto – roladki zawsze smakują wybornie. Świetnie sprawdzą się na każdej imprezie, kolacji czy spotkaniu ze znajomymi przy stole. Możesz wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką: sezonowe warzywa, wędlinę lub kawałek fileta z kurczaka, który został po wczorajszym obiedzie. Możliwości są nieograniczone. Mamy dla was pięć przepisów na pyszne roladki, a każdy inny. Który wybierzecie?

Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka, 15 dag suszonych pomidorów w oleju z ziołami, 10 plastrów boczku, szpinak, dwa ząbki czosnku, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżki oliwy, łyżka majonezu.
Przygotowanie:
Mięso drobiowe umyj, rozbij, oprósz solą i pieprzem z jednej strony i posmaruj cieniutko majonezem. Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie usmaż szpinak. Teraz na każdy filet nałóż cienką warstwę szpinaku, następnie pokruszonego sera feta, a na koniec pokrojone w paseczki osączone z zalewy suszone pomidory. Teraz ostrożnie zwijamy roladki i każdą zawijamy w dwa plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Roladki podaj z ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami i surówką.
Zpbacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

/ 5Grillowanie roladki z cukinii

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 cukinie, ser mozzarella, rukola, czerwona papryka, 2 pomidory, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek i zgrilluj. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i połóż na ruszcie obok cukinii. Pomidora pokrój w słupki, mozzarellę w plasterki, a rukolę umyj i osusz. Grillowane plastry cukinii rozłóż na desce i poukładaj na nich pokrojoną w słupki paprykę, pomidora, mozzarellę, dodaj po kilka listków rukoli i zawiń w ruloniki.

/ 5Roladki z ciasta szpinakowego z łososiem i serkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 400 g mrożonego szpinaku (lub 2 opakowania świeżego), 300 g wędzonego łososia w plastrach, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, serek kanapkowy śmietankowy (może być z ziołami), sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zamarznięty szpinak połóż na sitku, by rozmarzł, a następnie odciśnij nadmiar wody i wrzuć go do miski. Dodaj żółtka, przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do pozostałych składników i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Blaszkę do pieczenia o standardowych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę szpinakową i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto szpinakowe i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wyjmij je delikatnie z formy i posmaruj serkiem kanapkowym, a na niej poukładaj kawałki wędzonego łososia. Teraz zwiń ciasto w roladę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój roladę w plastry i efektowna przekąska gotowa.

/ 5Roladki z bakłażana z zielonym pesto

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 bakłażany, olej rzepakowy, 1/2 kostka sera feta, 150 g liści rukoli (3 pełne garście), 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika), 3-4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżka startego parmezanu, łyżka soku z cytryny, sól i pierz do smaku.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek, posól i zgrilluj. Teraz czas na pesto. Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. Kiedy bakłażany są już gotowe, zdejmij je z rusztu, posmaruj zielonym pesto i pokrusz na nie ser feta. Na koniec zawiń w ruloniki i zepnij przy pomocy wykałaczek.

/ 5Obiadowe roladki ze szpinakiem i fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 piersi z kurczaka, opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 150 g fety, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, masło klarowane.
Przygotowanie:
Umyty szpinak podsmaż chwilę na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso oczyścić i podziel na kawałki. Każdy rozbij, posól, popieprz, a następnie wyłóż farsz ze szpinaku i pokrusz fetę. Zawiń i zepnij przy pomocy wykałaczki. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe roladki pokrój i podaj z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości