Zroluj to dobrze
Warzywne, mięsne, z serkiem czy pesto – roladki zawsze smakują wybornie. Świetnie sprawdzą się na każdej imprezie, kolacji czy spotkaniu ze znajomymi przy stole. Możesz wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką: sezonowe warzywa, wędlinę lub kawałek fileta z kurczaka, który został po wczorajszym obiedzie. Możliwości są nieograniczone. Mamy dla was pięć przepisów na pyszne roladki, a każdy inny. Który wybierzecie?
Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka, 15 dag suszonych pomidorów w oleju z ziołami, 10 plastrów boczku, szpinak, dwa ząbki czosnku, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżki oliwy, łyżka majonezu.
Przygotowanie:
Mięso drobiowe umyj, rozbij, oprósz solą i pieprzem z jednej strony i posmaruj cieniutko majonezem. Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie usmaż szpinak. Teraz na każdy filet nałóż cienką warstwę szpinaku, następnie pokruszonego sera feta, a na koniec pokrojone w paseczki osączone z zalewy suszone pomidory. Teraz ostrożnie zwijamy roladki i każdą zawijamy w dwa plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Roladki podaj z ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami i surówką.
Zpbacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Grillowanie roladki z cukinii
Składniki: 2 cukinie, ser mozzarella, rukola, czerwona papryka, 2 pomidory, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek i zgrilluj. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i połóż na ruszcie obok cukinii. Pomidora pokrój w słupki, mozzarellę w plasterki, a rukolę umyj i osusz. Grillowane plastry cukinii rozłóż na desce i poukładaj na nich pokrojoną w słupki paprykę, pomidora, mozzarellę, dodaj po kilka listków rukoli i zawiń w ruloniki.
Roladki z ciasta szpinakowego z łososiem i serkiem
Składniki: 400 g mrożonego szpinaku (lub 2 opakowania świeżego), 300 g wędzonego łososia w plastrach, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, serek kanapkowy śmietankowy (może być z ziołami), sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zamarznięty szpinak połóż na sitku, by rozmarzł, a następnie odciśnij nadmiar wody i wrzuć go do miski. Dodaj żółtka, przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do pozostałych składników i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Blaszkę do pieczenia o standardowych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę szpinakową i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto szpinakowe i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wyjmij je delikatnie z formy i posmaruj serkiem kanapkowym, a na niej poukładaj kawałki wędzonego łososia. Teraz zwiń ciasto w roladę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój roladę w plastry i efektowna przekąska gotowa.
Roladki z bakłażana z zielonym pesto
Składniki: 2 bakłażany, olej rzepakowy, 1/2 kostka sera feta, 150 g liści rukoli (3 pełne garście), 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika), 3-4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżka startego parmezanu, łyżka soku z cytryny, sól i pierz do smaku.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek, posól i zgrilluj. Teraz czas na pesto. Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. Kiedy bakłażany są już gotowe, zdejmij je z rusztu, posmaruj zielonym pesto i pokrusz na nie ser feta. Na koniec zawiń w ruloniki i zepnij przy pomocy wykałaczek.
Obiadowe roladki ze szpinakiem i fetą
Składniki: 2 piersi z kurczaka, opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 150 g fety, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, masło klarowane.
Przygotowanie:
Umyty szpinak podsmaż chwilę na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso oczyścić i podziel na kawałki. Każdy rozbij, posól, popieprz, a następnie wyłóż farsz ze szpinaku i pokrusz fetę. Zawiń i zepnij przy pomocy wykałaczki. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe roladki pokrój i podaj z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.