Zakochaj się w kaszach i ziarnach. Najzdrowsze odmiany w twojej kuchni
Dlaczego kasze są zdrowe? Bo zachowują wszystkie właściwości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Są lekkostrawne, a więc nie obciążą nam wątroby od nadmiaru jedzenia. Kasze ugotowane na sypko, bez dodatku tłuszczu, są zbawienne dla żołądka, a rozgotowane są bazą do przyrządzenia kleików podawanych cierpiącym na dolegliwości układu pokarmowego. Oto wybrane najlepsze produkty, które warto włączyć do jadłospisu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Dla ciała
Na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci spożywaj kaszę jaglaną zawierającą rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę. Związki krzemu utrzymują odpowiednią elastyczność i odporność naskórka, tkanki łącznej, kości i błon śluzowych. Krzem dodatkowo zapobiega odwapnieniu kości i utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Działa wzmacniająco, oczyszczająco, odtruwająco i przeciwgrzybicznie.
Bez glutenu
Idealnym produktem bezglutenowym jest quinoa. Uprawiana jest od kilku tysięcy lat, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest to produkt bardzo bogaty w białko, na dodatek zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy, m.in. rzadko występującą w roślinach lizynę. W domu przechowuj komosę w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Dzięki temu nie utraci wartości odżywczych przez kilka miesięcy. Niezastąpionym składnikiem diety bezglutenowej jest również ceniony od ponad 10 tys. lat ryż.
Równoważ organizm!
Według dietetyki opartej na medycynie chińskiej zbawienny wpływ na układ pokarmowy posiada kasza jaglana. Jest zaliczana do produktów o termice neutralnej. Usuwa tzw. śluz i wilgoć z organizmu będące przyczyną częstych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Spożywanie kaszy skutecznie neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych – jest więc świetnym lekarstwem na zgagę. Kasza jaglana ma właściwości alkalizujące, czyli przywraca organizmowi równowagę, ponieważ współczesna dieta sprzyja jego zakwaszaniu (mięso, słodycze, nabiał, większość zbóż powodują zakwaszenie).
Pełne ziarno
Dietetycy zalecają jedzenie produktów w postaci pełnoziarnistej, najlepiej trzech porcji w ciągu dnia zamiast potraw ze zbóż przetworzonych. Produkty pełnoziarniste posiadają wszystkie części ziarna, czyli okrywę nasienną (otręby), zarodki (kiełki) i bielmo. Całe ziarna są pełne środków odżywczych: zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B, antyoksydanty oraz minerały takie jak żelazo, cynk, miedź i magnez.
Najzdrowsze ziarno
Za jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych świata uznano owies. Jest w nim dosłownie wszystko, co potrzebne nam dla zachowania zdrowia i urody. Również przy infekcji dróg moczowych niezastąpiony jest odwar z owsa. Zadziała moczopędnie, co przyspieszy usuwanie bakterii.
Co zamiast mięsa?
Fasola, posiadająca 20-procentową zawartość białka, to doskonały zamiennik białka zwierzęcego. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza niehemowego. Porcja 180 gramów fasoli zapewnia 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Źródło wapnia
Wyjątkowym źródłem wapnia, lepszym od mleka, są nasiona chia. Bogate również w białko, błonnik i antyoksydanty zaliczane są do produktów superfoods, czyli superżywności. Chia to nazwa nasion wytwarzanych przez szałwię hiszpańską, roślinę pochodzącą z tej samej rodziny co bazylia i mięta. Dietetycy mówią, że w pełni skorzystamy z zalet szałwii hiszpańskiej, gdy do diety włączymy nasiona w postaci zmielonej. Najlepsze proporcje to 9 porcji płynu i 1 część nasion.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.