WP

Pomysły na kanapki na ciepło. Gorące, sycące i pyszne

Kanapki na gorąco to doskonała przekąska, którą można przygotować już w kilka minut. Roztopiony ser, smakowite nadzienie, chrupiący chleb - takie kanapki przypadną do gustu każdemu. Jak je przygotować i które przepisy warto wypróbować we własnej kuchni?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chrupiące i gorące. Idealna przekąska o każdej porze dnia
Chrupiące i gorące. Idealna przekąska o każdej porze dnia (iStock.com)
WP

Wybierz odpowiedni opiekacz

Każdy miłośnik gotowania szuka nowych sposobów na pyszne, niedrogie dania. Niekiedy mały i tani gadżet potrafi całkowicie odmienić naszą kuchnię i otworzyć nam oczy na zupełnie nowe, smakowite możliwości. Jednym z nich jest opiekacz do kanapek, który jest bajecznie prosty w użyciu, szybko się nagrzewa, a dzięki niemu możemy błyskawicznie przygotować gorącą i sycącą przekąskę dla całej rodziny. Opiekacz składa się z dwóch płyt rozgrzewających się po włączeniu urządzenia, pomiędzy którymi układamy kanapki, a następnie zamykamy urządzenie. Po kilku minutach uzyskujemy idealnie przypieczony chleb, rozpuszczony ser i podgrzane składniki, które wybraliśmy.

WP

Podczas wyboru idealnego opiekacza, zwróć uwagę na kilka kwestii ułatwiających przygotowywanie gorących kanapek. Przede wszystkim zwróć uwagę na moc urządzenia, która powinna być jak najwyższa. Bardziej profesjonalne modele posiadają także regulację mocy, którą możesz dostosować do składników - na przykład różnych rodzajów chleba. Równie ważna jest powłoka opiekacza, ponieważ dzięki niej chleb lub ser nie przyklejają się do płyt. Najlepiej wybrać teflonową powłokę, jednak pamiętaj, by nie używać na niej metalowych szpatułek lub sztućców. Kolejne parametry zależą już od twojego budżetu, jeśli możesz zapłacić więcej, postaw na metalową obudowę czy wymienne płyty.

iStock.com
Podziel się

Gorące kanapki w różnych odsłonach

WP

Pizza
Miłośnicy włoskiej pizzy nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych smaków podczas przygotowania gorącej kanapki. Do środka włóż ser mozzarella i salami, a górną kromkę od środka posmaruj sosem pomidorowym (ugotowane pomidory z puszki z dodatkiem soli, oregano i bazylii). Możesz użyć także pieczarek i szynki, a nawet kontrowersyjnego ananasa. Wszystko zależy od twoich upodobań.

Pesto
Minimalna ilość pesto wnosi do każdego dania ogromną porcję aromatu. Ten cudowny składnik możesz wykorzystać także w gorących kanapkach. Rozsmaruj ulubione pesto na wewnętrznej stronie kromek, a następnie dołóż mozzarellę, prosciutto lub boczek. Mała liczba składników, a smak zachwyci każdego.

WP

Grillowane warzywa
Lekko przyprawione, grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia lub bakłażan, to idealne nadzienie do gorących kanapek. Dla odmiany możesz posmarować chleb serkiem twarogowym, który również wspaniale się rozpłynie. Całość posyp świeżą natką pietruszki, posiekanymi oliwkami i pieprzem, by dodać daniu dodatkowego smaku.

123RF
Podziel się

Grzyby w ziołach
Wielbiciele grzybów również mogą przemycić je do opiekanych kanapek. Wystarczy lekko podsmażyć je wraz cebulką i czosnkiem na patelni, a następnie włożyć pomiędzy kromki. Smak stanie się ciekawszy, jeśli do przyprawienia użyjesz tymianku lub rozmarynu oraz dodasz wędzonego tartego sera. Do grzybów świetnie pasuje także ser z niebieską pleśnią.

WP

Mięsne zero waste
Jeśli kiedykolwiek po obiedzie zostanie ci mięso, nie myśl nawet o wyrzucaniu go. Kurczak, wołowina, mielona wieprzowina, a nawet mięso z rosołu mogą być smacznym i sycącym nadzieniem kanapki. Wystarczy podzielić je na kawałki i wrzucić na patelnię, a następnie dodać sos chilli, BBQ lub hoisin albo odrobinę srirachy. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. To idealny sposób na wykorzystanie resztek, które podbiją twoje kubeczki smakowe.

Meksykańska rozpusta
Wielbiciele kuchni południowej Ameryki mogą wypróbować sposób na meksykańskie kanapki. Kromki posmaruj guacamole i posyp startym serem cheddar. Następnie rozprowadź mięso mielone z fasolą, guacamole, kukurydzę i kolendrę. W tym przepisie sprawdzą się także pomidory, plasterki jalapeno oraz wszelkiej maści ostre sosy.

WP

Góralskie
Któż z nas nie lubi gorących oscypków podawanych z żurawiną? Słodki i słony smak tworzą idealny duet, a udowodnić to może opiekana kanapka z oscypkiem lub innym wędzonym serem posmarowana żurawiną. Dwa składniki o wyrazistym smaku, dobre pieczywo i opiekacz - to wystarczy, by przygotować szybką przekąskę po przyjściu z pracy.

iStock.com
Podziel się

Sery pleśniowe i owoce
Kolejnym, lecz mniej popularnym sposobem na łączenie słodkiego ze słonym, są sery pleśniowe i owoce lub marmolady. Ponadczasowe połączenie przetworów z serem brie czy camembert jest niektórym znane, jednak nie ograniczaj się do klasyki. Wypróbuj gruszkę z camembertem, orzechami i miodem, ser z niebieską pleśnią z dżemem wiśniowym lub pigwowym, a także ser kozi z jagodami. Takie połączenia brzmią kontrowersyjnie, jednak kiedy spróbujesz ich pierwszy raz, nie będziesz mógł przestać tworzyć nowych kombinacji.

Otwórz spiżarnię
Największym plusem posiadania sprzętu do opiekania kanapek jest fakt, że nadzienie do nich można przygotować z ogromnej liczby produktów. Mając w lodówce dobrej jakości ser, już masz podstawę do szybkiej przekąski. Jeśli nie miałeś czasu zrobić zakupów, nic straconego. Do środka kanapki możesz wrzucić niemal wszystko, co możesz znaleźć w słoikach w szafce z zapasami. Pokrojone suszone pomidory, oliwki, papryczka jalapeno, anchois i wszelkiego rodzaju pasty warzywne - nawet odrobina zmieni smak kanapki.

Fotolia
Podziel się
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP