Orzeźwiający krem fresh z nektarynkami
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Wypróbuj pyszną zupę z soczewicy z kolendrą, którą zaproponował pochodzący ze Śląska Grzegorz Bień. Na deser podaj orzeźwiający krem fresh z nektarynkami, który pokochają miłośnicy wschodnich smaków. Oto przepisy, które koniecznie wypróbuj.
Zupa z soczewicy z kolendrą
Składniki:
- 200 g soczewicy jasnej
- 1 litr wody
- 4 marchewki
- korpus drobiowy
- 3 pietruszki korzeń
- 1 pęczek pietruszki zielonej
- por
- seler
- 2 cebule czerwone
- 1 cebula biała
- czosnek główka szt.2
- seler naciowy
- papryczka chili
- imbir
- 2 puszki mleka kokosowego
- przyprawa garam masala, jeżeli nie znajdziesz może być curry
- sól/pieprz do smaku
- 1 doniczka kolendry
- orzechy ziemne
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Gotuj soczewicę w wodzie do miękkości z dodatkiem soli. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj 2 marchewki starte na grubych oczkach, posiekane chili, starty imbir, roztarty czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podgotuj chwilę i zalej mlekiem kokosowym. Warto dodać jak ktoś lubi garam masala lub curry wedle uznania. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z kolendrą i orzechami lub groszkiem.
Składniki:
- 200 g liczi
- 2 nektarynki
- 3 gwiazdki anyżu
- 400 ml wody
- 200 g cukru trzcinowego
- krem fresh zwany też Crème fraîche
- świeża mięta
- 100 g cukru pudru
- 4 goździki
- laska cynamonu
- laska wanilii
- imbir 1cm
- liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- cukier do smaku
- 4 g żelatyny
- 100 g migdałów
Przygotowanie:
Deser należy przygotować etapowo:
1) Nektarynki w syropie cukrowym - obierz nektarynki i przekrój je w pół. Gotuj w syropie cukrowym z dodatkiem 2 gwiazdek anyżu do pożądanej miękkości.
2) Puder miętowy - listki mięty lekko zblenduj i dodaj cukier puder, wymieszaj. Otrzymany cukier wyłóż na papier do pieczenia i susz w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 90 stopniach.
3) Korzenna galaretka - gotuj goździki, cynamon, wanilię, imbir, liść laurowy, ziele angielskie i anyż w 250 ml wody przez około 15minut na wolnym ogniu. Dodaj cukier do smaku. Wywar odcedź i dodaj rozpuszczoną żelatynę.
4) Migdał spraż mocno na suchej patelni.
5) Krem fresh nadaj formę i podaj z wykończonym deserem.
Gotowe nektarynki ułóż na talerzu według uznania. Połóż na nie galaretkę i kleksy kremu fresh. Całość udekoruj migdałami i pudrem miętowym.