Trwa ładowanie...

Orzeźwiający krem fresh z nektarynkami

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Wypróbuj pyszną zupę z soczewicy z kolendrą, którą zaproponował pochodzący ze Śląska Grzegorz Bień. Na deser podaj orzeźwiający krem fresh z nektarynkami, który pokochają miłośnicy wschodnich smaków. Oto przepisy, które koniecznie wypróbuj.

d192mya
d192mya

Zupa z soczewicy z kolendrą

Składniki:

  • 200 g soczewicy jasnej
  • 1 litr wody
  • 4 marchewki
  • korpus drobiowy
  • 3 pietruszki korzeń
  • 1 pęczek pietruszki zielonej
  • por
  • seler
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula biała
  • czosnek główka szt.2
  • seler naciowy
  • papryczka chili
  • imbir
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • przyprawa garam masala, jeżeli nie znajdziesz może być curry
  • sól/pieprz do smaku
  • 1 doniczka kolendry
  • orzechy ziemne
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Gotuj soczewicę w wodzie do miękkości z dodatkiem soli. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj 2 marchewki starte na grubych oczkach, posiekane chili, starty imbir, roztarty czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podgotuj chwilę i zalej mlekiem kokosowym. Warto dodać jak ktoś lubi garam masala lub curry wedle uznania. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z kolendrą i orzechami lub groszkiem.

Krem fresh z nektarynek z pudrem miętowym i korzenną galaretką

Składniki:

  • 200 g liczi
  • 2 nektarynki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 400 ml wody
  • 200 g cukru trzcinowego
  • krem fresh zwany też Crème fraîche
  • świeża mięta
  • 100 g cukru pudru
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • imbir 1cm
  • liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • cukier do smaku
  • 4 g żelatyny
  • 100 g migdałów
d192mya

Przygotowanie:
Deser należy przygotować etapowo:
1) Nektarynki w syropie cukrowym - obierz nektarynki i przekrój je w pół. Gotuj w syropie cukrowym z dodatkiem 2 gwiazdek anyżu do pożądanej miękkości.
2) Puder miętowy - listki mięty lekko zblenduj i dodaj cukier puder, wymieszaj. Otrzymany cukier wyłóż na papier do pieczenia i susz w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 90 stopniach.
3) Korzenna galaretka - gotuj goździki, cynamon, wanilię, imbir, liść laurowy, ziele angielskie i anyż w 250 ml wody przez około 15minut na wolnym ogniu. Dodaj cukier do smaku. Wywar odcedź i dodaj rozpuszczoną żelatynę.
4) Migdał spraż mocno na suchej patelni.
5) Krem fresh nadaj formę i podaj z wykończonym deserem.
Gotowe nektarynki ułóż na talerzu według uznania. Połóż na nie galaretkę i kleksy kremu fresh. Całość udekoruj migdałami i pudrem miętowym.

d192mya
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d192mya
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj