Marynata indyjska tandoori
Kurczak tandoori to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej. Smak daniu nadaje przede wszystkim marynata, ale również sposób przygotowania, czyli pieczenie w specjalnym piecu, w dość wysokiej temperaturze. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec kurczaka w stylu tandoori na grillu. Marynata składa się przede wszystkim z naturalnego jogurtu, który zmiękcza mięso, do którego dodajemy: zmiażdżony i bardzo drobno posiekany czosnek, starty kawałek świeżego imbiru, ostre, posiekane chili, zmieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, goździki, kardamon, sól, a także sok z limonki. Oryginalna marynata ma czerwony kolor. Możemy go uzyskać, dodając np. kilka łyżek soku z buraka. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie i wmasowujemy w mięso. Pozostawiamy na całą noc i pieczemy na grillu.