Majówka 2019. Świętujemy dzień grilla

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Sosy i marynaty, które odmienią dania z rusztu

Obraz
© 123RF

W ostatnich latach grillowanie stało się narodowym sportem Polaków. Grillujemy wszędzie – na balkonach, w ogródkach, nad jeziorami i rzekami. Pieczemy nad węglami karkówkę, kiełbaski, kaszankę, kurczaka i ryby. Z czasem jednak potrawy z grilla robią się nudne i jednostajne. Wystarczy jednak trochę poeksperymentować, by nadać grillowanym mięsom i rybom nutkę oryginalności.

Sosy i marynaty to kwintesencja smaku grillowanych dań. Nie ograniczajmy się do gotowych mieszanek przypraw. Przegotowanie własnych marynat nie jest trudne, a efekt może zaskoczyć największych smakoszy. Podobnie jest z sosami. Zamiast tych z buteleczek i plastikowych opakowań, zróbmy swoje – na pewno zdrowsze i poprawiające smak szaszłyków, karkówek schabów czy żeberek. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Marynata indyjska tandoori

Obraz
© 123RF

Kurczak tandoori to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej. Smak daniu nadaje przede wszystkim marynata, ale również sposób przygotowania, czyli pieczenie w specjalnym piecu, w dość wysokiej temperaturze. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec kurczaka w stylu tandoori na grillu. Marynata składa się przede wszystkim z naturalnego jogurtu, który zmiękcza mięso, do którego dodajemy: zmiażdżony i bardzo drobno posiekany czosnek, starty kawałek świeżego imbiru, ostre, posiekane chili, zmieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, goździki, kardamon, sól, a także sok z limonki. Oryginalna marynata ma czerwony kolor. Możemy go uzyskać, dodając np. kilka łyżek soku z buraka. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie i wmasowujemy w mięso. Pozostawiamy na całą noc i pieczemy na grillu.

/ 7Marynata gruzińska

Obraz
© 123RF

W ostatnich latach kuchnia gruzińska zyskuje u nas na popularności. Dzieje się tak za sprawą tanich linii lotniczych, dzięki którym masowo latamy do tego pięknego, kaukaskiego kraju i odkrywamy jego fantastyczne smaki. A wśród nich pieczone mięsa - głównie bardzo w Gruzji popularne szaszłyki. Najczęściej przygotowuje się je z wołowiny i jagnięciny. Tajemnicą niezwykłego smaku tej prostej przecież potrawy, jest wyjątkowa marynata. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: jogurt naturalny lub maślanka, sporo utartego w moździerzu czosnku, ostra papryka, mielona kolendra i sól. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Smak powinien być lekko ostry i korzenny. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty i pozostawiamy na noc, a nawet na dłużej. Następnego dnia będziemy mogli rozkoszować się wybornym, kruchym mięsem z grilla.

/ 7Marynata myśliwska

Obraz
© 123RF

Ta staropolska marynata jest dziś lekko zapomniana, ale warto do niej wrócić. Dzięki niej smak karkówki czy boczku wyjątkowy. Podstawą marynaty jest ocet, do którego dodajemy sporo miodu, pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, lekko zgniecione jagody jałowca, suszony cząber, sporo pieprzu i sól. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podgrzewamy, a gdy płyn zawrze, od razu wyłączamy gaz i studzimy. Mięso wkładamy do zimnej marynaty i pozostawiamy je w niej przynajmniej jeden dzień.

/ 7Słodki sos chrzanowy

Obraz
© 123RF

Sosy to kolejny element, który może zmienić smak wielu bardzo popularnych potraw z grilla. Zazwyczaj ograniczamy się do musztardy, keczupu czy sosu czosnkowego, którymi często psujemy efekty pracy przy przygotowywaniu mięsa. A przecież sosów jest o wiele więcej. Na nasz sos chrzanowy będziemy potrzebowali: słoiczek konfitury z borówek, porzeczek lub żurawiny, trochę miodu, korzeń świeżego chrzanu, sok z cytryny, pieprz i sól. Chrzan ścieramy na tarce i od razu skrapiamy go sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy konfitury i pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i solimy do smaku. Taki sos pasuje idealnie do wszelkich mięs czy kiełbasek.

/ 7Sos orzechowy

Obraz
© 123RF

Przygotowanie tego sosu wymaga trochę pracy, ale efekt przechodzi oczekiwania. Składniki: orzeszki ziemne niesolone, czosnek, imbir, papryka ostra, kmin rzymski, kurkuma, sok z limonki, mleczko kokosowe. Orzeszki drobno mielimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy starty czosnek, imbir i pozostałe przyprawy. Zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu przez 30 min., często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy sok z limonki. Idealny dodatek do delikatnych potraw, np. grillowanego kurczaka.

/ 7Argentyński chimichurri

Obraz
© 123RF

Argentyna słynie z grillowanego mięsa. Nie bez powodu powstał więc tu jeden z najsmaczniejszych sosów do tego typu mięsa - chimichurri, który doskonale pasuje też do ryb. Składniki: pęczek świeżej kolendry, pęczek zielonej pietruszki, garść suszonego oregano, kilka zielonych papryczek chili, cebula, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Zioła siekamy bardzo drobno, podobnie jak czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły. Z takim sosem, nawet najprostsze dania z grilla, podbiją nasze podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja