Sosy i marynaty, które odmienią dania z rusztu
W ostatnich latach grillowanie stało się narodowym sportem Polaków. Grillujemy wszędzie – na balkonach, w ogródkach, nad jeziorami i rzekami. Pieczemy nad węglami karkówkę, kiełbaski, kaszankę, kurczaka i ryby. Z czasem jednak potrawy z grilla robią się nudne i jednostajne. Wystarczy jednak trochę poeksperymentować, by nadać grillowanym mięsom i rybom nutkę oryginalności.
Sosy i marynaty to kwintesencja smaku grillowanych dań. Nie ograniczajmy się do gotowych mieszanek przypraw. Przegotowanie własnych marynat nie jest trudne, a efekt może zaskoczyć największych smakoszy. Podobnie jest z sosami. Zamiast tych z buteleczek i plastikowych opakowań, zróbmy swoje – na pewno zdrowsze i poprawiające smak szaszłyków, karkówek schabów czy żeberek. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Marynata indyjska tandoori
Kurczak tandoori to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej. Smak daniu nadaje przede wszystkim marynata, ale również sposób przygotowania, czyli pieczenie w specjalnym piecu, w dość wysokiej temperaturze. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec kurczaka w stylu tandoori na grillu. Marynata składa się przede wszystkim z naturalnego jogurtu, który zmiękcza mięso, do którego dodajemy: zmiażdżony i bardzo drobno posiekany czosnek, starty kawałek świeżego imbiru, ostre, posiekane chili, zmieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, goździki, kardamon, sól, a także sok z limonki. Oryginalna marynata ma czerwony kolor. Możemy go uzyskać, dodając np. kilka łyżek soku z buraka. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie i wmasowujemy w mięso. Pozostawiamy na całą noc i pieczemy na grillu.
Marynata gruzińska
W ostatnich latach kuchnia gruzińska zyskuje u nas na popularności. Dzieje się tak za sprawą tanich linii lotniczych, dzięki którym masowo latamy do tego pięknego, kaukaskiego kraju i odkrywamy jego fantastyczne smaki. A wśród nich pieczone mięsa - głównie bardzo w Gruzji popularne szaszłyki. Najczęściej przygotowuje się je z wołowiny i jagnięciny. Tajemnicą niezwykłego smaku tej prostej przecież potrawy, jest wyjątkowa marynata. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: jogurt naturalny lub maślanka, sporo utartego w moździerzu czosnku, ostra papryka, mielona kolendra i sól. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Smak powinien być lekko ostry i korzenny. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty i pozostawiamy na noc, a nawet na dłużej. Następnego dnia będziemy mogli rozkoszować się wybornym, kruchym mięsem z grilla.
Marynata myśliwska
Ta staropolska marynata jest dziś lekko zapomniana, ale warto do niej wrócić. Dzięki niej smak karkówki czy boczku wyjątkowy. Podstawą marynaty jest ocet, do którego dodajemy sporo miodu, pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, lekko zgniecione jagody jałowca, suszony cząber, sporo pieprzu i sól. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podgrzewamy, a gdy płyn zawrze, od razu wyłączamy gaz i studzimy. Mięso wkładamy do zimnej marynaty i pozostawiamy je w niej przynajmniej jeden dzień.
Słodki sos chrzanowy
Sosy to kolejny element, który może zmienić smak wielu bardzo popularnych potraw z grilla. Zazwyczaj ograniczamy się do musztardy, keczupu czy sosu czosnkowego, którymi często psujemy efekty pracy przy przygotowywaniu mięsa. A przecież sosów jest o wiele więcej. Na nasz sos chrzanowy będziemy potrzebowali: słoiczek konfitury z borówek, porzeczek lub żurawiny, trochę miodu, korzeń świeżego chrzanu, sok z cytryny, pieprz i sól. Chrzan ścieramy na tarce i od razu skrapiamy go sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy konfitury i pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i solimy do smaku. Taki sos pasuje idealnie do wszelkich mięs czy kiełbasek.
Sos orzechowy
Przygotowanie tego sosu wymaga trochę pracy, ale efekt przechodzi oczekiwania. Składniki: orzeszki ziemne niesolone, czosnek, imbir, papryka ostra, kmin rzymski, kurkuma, sok z limonki, mleczko kokosowe. Orzeszki drobno mielimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy starty czosnek, imbir i pozostałe przyprawy. Zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu przez 30 min., często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy sok z limonki. Idealny dodatek do delikatnych potraw, np. grillowanego kurczaka.
Argentyński chimichurri
Argentyna słynie z grillowanego mięsa. Nie bez powodu powstał więc tu jeden z najsmaczniejszych sosów do tego typu mięsa - chimichurri, który doskonale pasuje też do ryb. Składniki: pęczek świeżej kolendry, pęczek zielonej pietruszki, garść suszonego oregano, kilka zielonych papryczek chili, cebula, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Zioła siekamy bardzo drobno, podobnie jak czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły. Z takim sosem, nawet najprostsze dania z grilla, podbiją nasze podniebienia.