Marynata gruzińska
W ostatnich latach kuchnia gruzińska zyskuje u nas na popularności. Dzieje się tak za sprawą tanich linii lotniczych, dzięki którym masowo latamy do tego pięknego, kaukaskiego kraju i odkrywamy jego fantastyczne smaki. A wśród nich pieczone mięsa - głównie bardzo w Gruzji popularne szaszłyki. Najczęściej przygotowuje się je z wołowiny i jagnięciny. Tajemnicą niezwykłego smaku tej prostej przecież potrawy, jest wyjątkowa marynata. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: jogurt naturalny lub maślanka, sporo utartego w moździerzu czosnku, ostra papryka, mielona kolendra i sól. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Smak powinien być lekko ostry i korzenny. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty i pozostawiamy na noc, a nawet na dłużej. Następnego dnia będziemy mogli rozkoszować się wybornym, kruchym mięsem z grilla.