Kuchnia Indyjska
Kuchnia Indyjska jest jedną z najzdrowszych kuchni świata. Kojarzona jest ona przede wszystkim z wyjątkowym aromatem przypraw i ich mieszanek. Indyjskie potrawy charakteryzują się intensywnym smakiem oraz dużą różnorodnością barw. Przede wszystkim w kuchni indyjskiej nie sposób doświadczyć konserwantów i sztucznych dodatków. Bazuje ona bowiem na naturalnych i nieprzetworzonych składnikach. Większość potraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej jest zatem nadzwyczaj zdrowa. Potrawy takie jak kurkuma, czosnek, imbir, czarnuszka, chili, kardamon i kmin rzymski są wizytówką kuchni indyjskiej. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych charakteryzują się one wysoką zawartością antyoksydantów działających przeciwnowotworowo oraz przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie.
Kuchnię Indyjską tradycyjnie dzieli się na dwa odłamy: kuchnię północy oraz południa. Na północy Indii króluje kuchnia związana z islamem, który wyklucza spożywanie wieprzowiny. Królują tutaj zatem dania przygotowane z innych rodzajów mięsa, głównie drobiu. W kuchni północy potrawy są delikatnie przyprawiane. Na południu Indii natomiast wyklucza się spożywanie wołowiny z uwagi na przekonanie, że krowy są święte i nietykalne. Króluje tu zatem dieta wegetariańska wzbogacona o intensywne przyprawy. Większość tych potraw jest bardzo tania w przygotowaniu, ponieważ bazuje na małej ilości składników, takich jak ryż, ziemniaki lub soczewica z dodatkami, które stanowią przyprawy, masło klarowane oraz mąka z ciecierzycy. W kuchni indyjskiej królują chlebki naan, które wypiekane są w glinianym piecu, zwanym tandoor. Ciekawostką jest fakt, że w Indiach wielu ludzi spożywa posiłki tylko prawą ręką, gdyż lewa dłoń uważana jest przez nich za nieczystą. Przedstawiamy propozycje dań kuchni indyjskiej, zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso.