Kiełbasa w domowej odsłonie

11 grudnia br. okazał się dla 25 blogerów kulinarnych dniem zmagań kulinarnych, pod znakiem wiedzy na temat domowego masarstwa.

Kiełbasa w domowej odsłonie
Źródło zdjęć: © WP
SKOMENTUJ

W ramach kampanii „Gwarancja jakości QAFP”, w warszawskim studio kulinarnym zorganizowane zostały warsztaty z domowych sposobów przyrządzenia kiełbasy.

Dzięki staraniom szefa kuchni oraz zachętą ze strony ekspertów, blogerzy szybko złapali bakcyla i postanowili spożytkować wiedzę w okresie świątecznych przygotowań kulinarnych. Niecierpliwie czekamy zatem na rezultaty ich pracy i relacje na blogach. Niewątpliwą atrakcją spotkania była prowadząca Kasia Cichopek, znana aktorka a prywatnie aktywna mama dwójki dzieci. Patronem medialnym wydarzenia był portal WP KUCHNIA.

Przygotowanie kiełbasy do najłatwiejszych nie należy. Tak przynajmniej twierdzili blogerzy na początku piątkowego spotkania, które odbyło się w FoodLab Studio. Po dwóch godzinach intensywnej nauki pod okiem szefa kuchni, Sebastiana Kornackiego okazało się, że wizja samodzielnego wyrobu kiełbasy nie była już dla uczestników tak ogromnym wyzwaniem. Bardzo cenne okazały się również wskazówki Carlosa Gonzaleza Tejera, promotora wysokiej jakości żywności, który przedstawił ciekawostki o kiełbasie z różnych stron świata, a tym samym zainspirował ich do eksperymentowania z egzotycznymi dodatkami, dzięki którym ich wyroby nabiorą niepowtarzalnego smaku.

Nie zabrakło również informacji o produktach QAFP, czyli kulinarnym mięsie wieprzowym, na bazie którego uczestnicy przygotowywali kilka rodzajów kiełbas. Ambasadorem Systemu QAFP w trakcie szkolenia była Pani Jolanta Ciechomska, która wyjaśniła dlaczego przygotowując kiełbasy domowym sposobem warto korzystać z wieprzowiny wyprodukowanej w Systemie QAFP. Mięso jest głównym składnikiem kiełbas, dlatego powinniśmy zadbać o to aby było najwyższej jakości.

- Zastosowanie świeżej wieprzowiny QAFP cechującej się prawidłową strukturą, różowo-czerwona barwą i niewielką zawartością tłuszczu, który jest doskonałym nośnikiem smaku i zapachu, gwarantuje sukces podczas przygotowywania domowej kiełbasy. Walory mięsa QAFP wynikają z zachowania restrykcyjnych wytycznych na każdym etapie produkcji zaczynając od hodowli poprzez ubój rozbiór, aż po dystrybucję, dlatego sięgając po produkty sygnowane logiem QAFP mamy pewność, że wybieramy to co najlepsze - mówi Pani Jolanta.

Dużym powodzeniem cieszył się wśród uczestników konkurs na przygotowanie najlepszej potrawy z menu opracowanego przez Sebastiana Kornackiego. Szef kuchni zaproponował uczestnikom przygotowanie parowanej kiełbasy wieprzowej, jak również grillowanej i pieczonej wraz z wyrafinowanymi dodatkami, takimi jak trawa żubrowa, pieczywo z jadalnym węglem czy zapiekana gruszka z serem bryndza. Rywalizacja była dość zacięta, uczestnicy nie mieli zbyt dużo czasu na realizację zadania konkursowego, ale poradzili sobie znakomicie. Poza wymaganymi daniami, zaprezentowali również potrawy własnego autorstwa, co spotkało się z uznaniem jury składającego się z szefa kuchni i ekspertów. Po długich obradach wytypowano zwycięzców, a organizatorzy zagwarantowali atrakcyjne nagrody dla wszystkich uczestników konkursu.

Kolejne warsztaty kulinarne dla blogerów, które organizowane są w ramach kampanii "Gwarancja jakości QAFP" zaplanowano w grudniu 2016 r. Tymczasem warto śledzić informacje publikowane na stronie www.qafp.pl/dobrywybor, na której można znaleźć przepisy na pyszne potrawy bazujące na wieprzowinie QAFP, informacje o innych warsztatach odbywających się w ramach kampanii oraz praktyczne porady jak rozpoznać mięso wysokiej jakości.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu