Babcine porady na mięso, jajka i ciasto

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Magdalena Pomorska

/ 5Triki, które warto zapamiętać

Obraz
© Fotolia

Babcie i prababcie to kompendia praktycznej wiedzy kulinarnej. Ich obiady i desery zapadają całej rodzinie w pamięć, przywołują miłe wspomnienia i poprawiają humor. Ich smak to zasługa specjalnych sposobów na poszczególne produkty.

Wspólne, międzypokoleniowe gotowanie to okazja do przyswojenia praktycznej wiedzy, często przekazywanej coraz to młodszym członkom rodziny. Dzięki niej łatwiej będzie wykonać podstawowe czynności w kuchni, a tym samym nierzadko zaoszczędzimy czas i nerwy.
Złote rady obejmują m.in. zasadę smażenia na patelni, którą wcześniej przetrzemy papierowym ręcznikiem lekko nasączonym octem. Dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał. Z kolei świeży chleb czy warstwowy tort łatwiej pokroimy, jeśli ostrze noża na moment zanurzymy w gorącej wodzie i szybko je wytrzemy. Z kolei śnieżnobiały i perfekcyjnie ugotowany ryż zapewni dodatek kilku kropel soku z cytryny do wody. Świeże drożdże wypłyną na wierzch, jeśli zalejesz je ciepłą wodą (do sprawdzenia wystarczy mała ich część).
A jak postępować z jajkami, mięsem i zrobić doskonały rosół? Polecamy na dalszych stronach praktyczne opisy.

/ 5Sposoby na rosół

Obraz
© Shutterstock.com

Zanim zabierzemy się za konkretny przepis warto wiedzieć, że dobry rosół trzeba gotować powoli - około 2 -3 godziny. Zupa ta gotowana zbyt szybko staje się mętna. Ładny kolor rosołu zapewni kawałek suchego selera, który dodamy w trakcie gotowania. Z kolei sposób na klarowny rosół to rozmącenie kilku białek i wlanie ich do wywaru, a następnie, gdy się zetną, należy przecedzić rosół przez sito. Zupa będzie miała intensywny smak, gdy mięso i warzywa włożymy do zimnej, a nie wrzącej wody.

/ 5Sposoby na ciasto

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto drożdżowe będzie delikatne i puszyste, gdy wykorzystamy jedynie żółtka i dolejemy trochę więcej ciepłego mleka. Z kolei kruche ciasto będzie smaczniejsze, kiedy część mąki zastąpimy mielonymi orzechami. Zagniatamy je szybko, aby nie nabrało zbyt dużo ciepła od dłoni. Babcie mają swoje porady także w przypadku domowej pizzy - wyjdzie bardziej chrupiąca, jeśli część mąki zastąpimy kaszą manną.

/ 5Sposoby na mięso

Obraz
© 123RF.COM

Sposób na soczysty schab? Wystarczy przed pieczeniem sparzyć mięso wrzątkiem. W przypadku szynki, tuż po ugotowaniu należy ją zanurzyć w zimnej wodzie, dzięki czemu nabierze pysznej konsystencji. Z kolei aby uniknąć efektu suchej pieczeni, do piekarnika na czas pieczenia należy wstawić żaroodporne naczynie z wodą, która doda wilgotności potrawie. Babcie potrafią uratować nawet kawałek twardego jak podeszwa mięsa - wystarczy wlać do garnka odrobinę wódki. Miękka cielęcina to zasługa przymrożenia przed przygotowaniem.

/ 5Sposoby na jajka

Obraz
© Shutterstock.com

Przed użyciem sprawdzamy ich świeżość. Przyda nam się do tego szersza szklanka z zimną wodą - świeże jajko opadnie na dno, a zepsute będzie tuż pod powierzchnią wody. Aby jajko w trakcie gotowania nie pękało, powinno mieć temperaturę pokojową, a do wody w której się gotuje, dodamy szczyptę soli. Sól sprawi, że jajko będzie łatwiej obrać. Z kolei jajecznica wyjdzie idealna i pulchna, gdy wzbogacimy ją o mleko w proporcji 1 łyżka na każde jajko. Ubijając białko na lśniącą pianę dodajmy kilka kropli soku z cytryny lub szczyptę soli. Warto schłodzić je przed ubijaniem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja