Babcine porady na mięso, jajka i ciasto
Triki, które warto zapamiętać
Wspólne, międzypokoleniowe gotowanie to okazja do przyswojenia praktycznej wiedzy, często przekazywanej coraz to młodszym członkom rodziny. Dzięki niej łatwiej będzie wykonać podstawowe czynności w kuchni, a tym samym nierzadko zaoszczędzimy czas i nerwy.
Złote rady obejmują m.in. zasadę smażenia na patelni, którą wcześniej przetrzemy papierowym ręcznikiem lekko nasączonym octem. Dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał. Z kolei świeży chleb czy warstwowy tort łatwiej pokroimy, jeśli ostrze noża na moment zanurzymy w gorącej wodzie i szybko je wytrzemy. Z kolei śnieżnobiały i perfekcyjnie ugotowany ryż zapewni dodatek kilku kropel soku z cytryny do wody. Świeże drożdże wypłyną na wierzch, jeśli zalejesz je ciepłą wodą (do sprawdzenia wystarczy mała ich część).
A jak postępować z jajkami, mięsem i zrobić doskonały rosół? Polecamy na dalszych stronach praktyczne opisy.