Trwa ładowanie...
d2d2waa
28-11-2009 18:12

Kutia Wigilijna

Przepis

Od kilku lat, obok klusek z makiem, na stole pojawia się też kutia. Obie te potrawy różni to, że do kutii zamiast makaronu, dodajemy pszenicę.

d2d2waa
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1,5 szklanki pszenicy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 garstka rodzynek
  • 1 garstka orzechów laskowych
  • 1 garstka migdałów (płatki)
  • 1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce
Przepis

Pszenicę wypłukać w wodzie. Mak zalać mlekiem i gotować tak długo, aż mleko odparuje. To samo robimy z pszenicą, tylko gotujemy w wodzie. Orzechy, migdały, rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie około 10-15 minut. Do ostudzonego maku wrzucamy wszystkie składniki. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy.

Przepis dodał użytkownik kasia7rzegocka

Kutia Wigilijna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
Więcej tematów
d2d2waa