Trwa ładowanie...
d4i2p5x
07-10-2022 09:13

Medaliony wieprzowe z grzybami leśnymi, suszonymi pomidorami i marchewką

Przepis

Serwowane jako danie obiadowe polędwiczki bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie leśnych grzybów i suszonych pomidorów. Tak przygotowane mięso świetnie pasuje do makaronów, pyz, klusek śląskich lub puree ziemniaczanego.

d4i2p5x
3.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 30 g suszonych grzybów leśnych (borowików, kozaków, maślaków)
  • 70 ml białego wina
  • 6 kawałków suszonych pomidorów (ok. 50 g)
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis
  • Jeśli wykorzystujemy grzyby suszone, to zalewamy je wodą i odstawiamy na godzinę.
  • Polędwiczki kroimy na plastry, lekko rozbijamy i podsmażamy szybko z obu stron na dużym ogniu. Medaliony układamy w żaroodpornej formie. Na tłuszcz ze smażenia wlewamy wino i pół szklanki wody. Wsypujemy zmrożone marchewki i gotujemy aż będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki wody i wlewamy do sosu. Cały czas mieszamy dopóki nie zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kroimy suszone pomidory i wraz z pokrojonymi grzybami oraz bułką tartą wrzucamy na tłuszcz. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.
  • Na ułożone w formie medaliony wykładamy pomidory, grzyby i bułkę. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy z sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Medaliony wieprzowe z grzybami leśnymi, suszonymi pomidorami i marchewką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
Więcej tematów
d4i2p5x