Trwa ładowanie...
do0r59v
28-12-2020 07:40

Zimne nóżki. Galareta jak za dawnych lat

Przepis

Starsze pokolenia darzą ogromnym sentymentem to danie z czasów PRL. Z kolei młodsze osoby często nie kojarzą tego przysmaku i odnoszą się do niego z dużą dozą nieufności. A szkoda, bo to pyszna i efektowna przystawka w stylu retro, która może uświetnić niejedno sylwestrowe bądź karnawałowe przyjęcie.

do0r59v
3.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól
Przepis
  • Nóżki umyć dokładnie i opalić nad kuchenką, by pozbyć się włosków. Golonkę przekroić na pół wzdłuż i dokładnie opłukać.
  • Warzywa obrać, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć na desce z solą i odłożyć na bok.
  • Do dużego, 5-litrowego garnka, włożyć mięso i zalać wodą tak, by przykryła nóżki i golonkę.
  • Gotować przez niecałe 3 godziny, a następnie dodać warzywa oraz liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i ziele angielskie.
  • Gotować przez około ½ godziny, aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie się rozpadać. Zdjąć garnek z ognia, dodać czosnek.
  • Odstawić do ostudzenia, a następnie wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Wywar przecedzić przez gazę.
  • Mięso podzielić na kawałki i porozkładać je do miseczek lub dużej, żaroodpornej formy.
  • Dodać pokrojone w plastry warzywa i zalać wszystko wywarem.
  • Zimne nóżki wstawić do lodówki, aż do całkowitego stężenia galarety.

Podawać z sokiem z cytryny, chrzanem lub octem spirytusowym i chlebem jako zakąska do wódki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zimne nóżki. Galareta jak za dawnych lat
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

47
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
do0r59v
do0r59v
do0r59v
do0r59v
Więcej tematów
do0r59v