Trwa ładowanie...
d2owh2p
03-12-2015 22:57

Masala ze słodkich ziemniaków i i bakłażana

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
d2owh2p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 450 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
  • 1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
  • 2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
  • 400 g pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra posiekana do dekoracji
Przepis

Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Następnie dodaj bakłażan i cukinię, i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.

Dodaj pomidory, sos sojowy wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.

Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.

Masala ze słodkich ziemniaków i i bakłażana
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p