Francuska zupa Bouillabaisse
Bouillabaisse jest zupą rybną, którą przygotowuje się na bazie różnych gatunków ryb oraz owoców morza. To bardzo aromatyczne danie, dzięki dodatkom w postaci ziół oraz różnorodnych warzyw. Po ugotowaniu zupy, przecedza się ją - płyn podawany jest w wazie, a ryby i owoce morza serwuje się oddzielnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 1 l wody
• 3 łyżki oleju
• 1 kg ryb morskich np. dorsz
• 200 g krewetek
• 200 g kalmarów
• 2 cebule
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• natka pietruszki
• 1 por
• ½ selera
• 6 ząbków czosnku
• 2 puszki pomidorów bez skórek
• 100 ml białego wina wytrawnego
• cytryna
• rozmaryn
• sól
• pieprz
Przygotuj wywar warzywny: obierz i pokrój w słupki marchew, seler, pietruszkę, posiekaj cebulę oraz czosnek. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka. Ryby obierz ze skóry i pozbądź się ości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki i kalmary oczyść i pokrój. Nie wyrzucaj ości oraz pancerzyków krewetek: przydadzą się na wywar. Do garnka z warzywami dodaj olej i podsmażaj przez 2 minuty, dopraw szafranem oraz rozmarynem. Następnie dodaj pancerze i głowy krewetek i podsmażaj przez 2 minuty. Całość zalej winem oraz wodą i dodaj pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj sól i pieprz. Gdy wywar będzie gotowy, przecedź go przez sito i przelej do garnka. Zupę postaw na małym ogniu, dodaj obrane krewetki oraz pokrojone ryby, i gotuj je przez około 3-4 minuty. Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze