Trwa ładowanie...
d2eu0px
25-11-2020 14:20

Schab z pieczarkami. Idealnie kruchy i aromatyczny

Przepis

Schab duszony w sosie z pieczarkami jest świetną propozycją na pożywny obiad. Dzięki pokrojeniu mięsa na cienkie plastry danie będzie gotowe bardzo szybko. Wystarczy kasza gryczana lub kopytka oraz ogórek kiszony – smakowity obiad gotowy.

d2eu0px
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g schabu bez kości
  • 300 g pieczarek lub grzybów portobello
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g włoszczyzny mrożonej
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 100 ml śmietany 36 procent
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
Przepis
  • Schab osuszyć i pokroić na cienkie, około półcentymetrowe plastry.
  • Opanierować w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu – maśle z oliwą.
  • W międzyczasie oczyścić i pokroić na kawałki pieczarki – mniejsze okazy na pół, większe na 4 części.
  • Gdy plastry schabu zrumienią się z obu stron, mięso zdjąć z patelni. Na jego miejsce wrzucić pieczarki i smażyć aż będą brązowe.
  • Cebulę drobno posiekać i dodać na koniec do pieczarek, a po upływie 2 minut dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wlać wino, zagotować i przełożyć wszystko do dużego rondla. Dołożyć schab, przyprawy, musztardę i mrożoną włoszczyznę.
  • Zalać wszystko bulionem, a po zagotowaniu zmniejszyć płomień i przykryć danie pokrywką.
  • Po upływie 10-20 minut mięso powinno być miękkie. W niewielkiej ilości sosu wymieszać śmietanę i dodać do garnka.
  • Gotować przez chwilę na małym ogniu, mieszając bez przerwy. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.

Podawać z ulubionymi dodatkami – do takiego schabu pasuje niemal wszystko, lecz zwłaszcza kasze będą dobrze komponować się z kruchym schabem z pieczarkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2eu0px
d2eu0px
d2eu0px
d2eu0px
Więcej tematów
d2eu0px

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj