Schab z pieczarkami. Idealnie kruchy i aromatyczny
Schab duszony w sosie z pieczarkami jest świetną propozycją na pożywny obiad. Dzięki pokrojeniu mięsa na cienkie plastry danie będzie gotowe bardzo szybko. Wystarczy kasza gryczana lub kopytka oraz ogórek kiszony – smakowity obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 500 g schabu bez kości
- 300 g pieczarek lub grzybów portobello
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g włoszczyzny mrożonej
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 100 ml śmietany 36 procent
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: 0,5 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- Schab osuszyć i pokroić na cienkie, około półcentymetrowe plastry.
- Opanierować w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu – maśle z oliwą.
- W międzyczasie oczyścić i pokroić na kawałki pieczarki – mniejsze okazy na pół, większe na 4 części.
- Gdy plastry schabu zrumienią się z obu stron, mięso zdjąć z patelni. Na jego miejsce wrzucić pieczarki i smażyć aż będą brązowe.
- Cebulę drobno posiekać i dodać na koniec do pieczarek, a po upływie 2 minut dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlać wino, zagotować i przełożyć wszystko do dużego rondla. Dołożyć schab, przyprawy, musztardę i mrożoną włoszczyznę.
- Zalać wszystko bulionem, a po zagotowaniu zmniejszyć płomień i przykryć danie pokrywką.
- Po upływie 10-20 minut mięso powinno być miękkie. W niewielkiej ilości sosu wymieszać śmietanę i dodać do garnka.
- Gotować przez chwilę na małym ogniu, mieszając bez przerwy. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.
Podawać z ulubionymi dodatkami – do takiego schabu pasuje niemal wszystko, lecz zwłaszcza kasze będą dobrze komponować się z kruchym schabem z pieczarkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Podziel się opinią
Komentarze