Nietypowe źródła białka. Sprawdź, co warto jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Większość z nas ma świadomość, że białko jest niezwykle istotne w codziennej diecie. Co więc powinniśmy jeść, aby ustrzec się przed jego niedoborem? Produkty, które dla was przygotowaliśmy są nie tylko źródłem białka. Są wśród nich też: afrodyzjak, naturalne środki na potencję oraz poprawiające urodę niepozorne ziarna. Koniecznie sprawdźcie, co znalazło się na naszej liście.

/ 6Orzechy arachidowe

Obraz
© 123RF

Orzechy arachidowe, popularnie nazywane też orzechami ziemnymi lub fistaszkami, są niezwykłym źródłem białka roślinnego. W tej kategorii wśród orzechów nie mają sobie równych – w 100 g zawierają bowiem aż 26 g białka. Co więcej, są źródłem m.in. witaminy B3, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na tym nie kończą się ich zalety. Fistaszki są również afrodyzjakiem.

/ 6Pestki dyni

Obraz
© 123RF

Pestki dyni mają niezwykłe właściwości. Są źródłem białka (prawie 30 g w 100 g), ale także cynku, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni znane są nie tylko jako źródło białka roślinnego, ale także jako naturalny środek na potencję i na poprawę układu nerwowego. Co więcej, zawierają niemal tyle samo białka co pierś kurczaka. Te niepozorne nasiona sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do sałatek czy wypiekanego w domu pieczywa.

/ 6Słonecznik

Obraz
© 123RF

Przez wielu uwielbiane ziarna słonecznika, mimo niewielkich rozmiarów mają dużo właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawartość białka w 100 g wynosi w nich ponad 20 g. Dlaczego jeszcze warto jeść te łuskane ziarna? Zawarta w nich fitosterola skutecznie walczy m.in. z cholesterolem, a także wraz z kwasem linolowym może pomóc w walce z rakiem. Co więcej, słonecznik jest źródłem witaminy E, która poprawia płodność.

/ 6Sezam

Obraz
© 123RF

W 100 g sezamu zawartych jest niemal 20 g białka. Co więcej, ten niewielki smakołyk jest także źródłem m.in. żelaza, cynku, magnezu i błonnika. Świetnie sprawdzi się w walce z cholesterolem, a także z migreną i astmą. Sezam możemy jeść w wielu postaciach. W sklepach możemy kupić olej sezamowy, a także pastę tahini. Ziarenka sezamu świetnie sprawdzą się też jako dodatek do potraw i wypiekanego w domu pieczywa.

/ 6Siemię lniane

Obraz
© 123RF

Siemię lniane, czyli niewielkie ziarenka lnu są źródłem białka (18 g w 100 g ziaren) oraz wielu witamin i minerałów. Ich jedzenie ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy i cholesterol, ale także na urodę. Co więcej, siemię lniane docenią też osoby dbające o linię. Ziarenka zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych przekąsek w ciągu dnia. Siemię lniane sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, ale także jako składnik domowych wypieków i naparów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja