Dla zdrowia
Większość z nas ma świadomość, że białko jest niezwykle istotne w codziennej diecie. Co więc powinniśmy jeść, aby ustrzec się przed jego niedoborem? Produkty, które dla was przygotowaliśmy są nie tylko źródłem białka. Są wśród nich też: afrodyzjak, naturalne środki na potencję oraz poprawiające urodę niepozorne ziarna. Koniecznie sprawdźcie, co znalazło się na naszej liście.
Orzechy arachidowe
Orzechy arachidowe, popularnie nazywane też orzechami ziemnymi lub fistaszkami, są niezwykłym źródłem białka roślinnego. W tej kategorii wśród orzechów nie mają sobie równych – w 100 g zawierają bowiem aż 26 g białka. Co więcej, są źródłem m.in. witaminy B3, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na tym nie kończą się ich zalety. Fistaszki są również afrodyzjakiem.
Pestki dyni
Pestki dyni mają niezwykłe właściwości. Są źródłem białka (prawie 30 g w 100 g), ale także cynku, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni znane są nie tylko jako źródło białka roślinnego, ale także jako naturalny środek na potencję i na poprawę układu nerwowego. Co więcej, zawierają niemal tyle samo białka co pierś kurczaka. Te niepozorne nasiona sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do sałatek czy wypiekanego w domu pieczywa.
Słonecznik
Przez wielu uwielbiane ziarna słonecznika, mimo niewielkich rozmiarów mają dużo właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawartość białka w 100 g wynosi w nich ponad 20 g. Dlaczego jeszcze warto jeść te łuskane ziarna? Zawarta w nich fitosterola skutecznie walczy m.in. z cholesterolem, a także wraz z kwasem linolowym może pomóc w walce z rakiem. Co więcej, słonecznik jest źródłem witaminy E, która poprawia płodność.
Sezam
W 100 g sezamu zawartych jest niemal 20 g białka. Co więcej, ten niewielki smakołyk jest także źródłem m.in. żelaza, cynku, magnezu i błonnika. Świetnie sprawdzi się w walce z cholesterolem, a także z migreną i astmą. Sezam możemy jeść w wielu postaciach. W sklepach możemy kupić olej sezamowy, a także pastę tahini. Ziarenka sezamu świetnie sprawdzą się też jako dodatek do potraw i wypiekanego w domu pieczywa.
Siemię lniane
Siemię lniane, czyli niewielkie ziarenka lnu są źródłem białka (18 g w 100 g ziaren) oraz wielu witamin i minerałów. Ich jedzenie ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy i cholesterol, ale także na urodę. Co więcej, siemię lniane docenią też osoby dbające o linię. Ziarenka zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych przekąsek w ciągu dnia. Siemię lniane sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, ale także jako składnik domowych wypieków i naparów.