Nietypowe źródła białka. Sprawdź, co warto jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Większość z nas ma świadomość, że białko jest niezwykle istotne w codziennej diecie. Co więc powinniśmy jeść, aby ustrzec się przed jego niedoborem? Produkty, które dla was przygotowaliśmy są nie tylko źródłem białka. Są wśród nich też: afrodyzjak, naturalne środki na potencję oraz poprawiające urodę niepozorne ziarna. Koniecznie sprawdźcie, co znalazło się na naszej liście.

/ 6Orzechy arachidowe

Obraz
© 123RF

Orzechy arachidowe, popularnie nazywane też orzechami ziemnymi lub fistaszkami, są niezwykłym źródłem białka roślinnego. W tej kategorii wśród orzechów nie mają sobie równych – w 100 g zawierają bowiem aż 26 g białka. Co więcej, są źródłem m.in. witaminy B3, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na tym nie kończą się ich zalety. Fistaszki są również afrodyzjakiem.

/ 6Pestki dyni

Obraz
© 123RF

Pestki dyni mają niezwykłe właściwości. Są źródłem białka (prawie 30 g w 100 g), ale także cynku, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni znane są nie tylko jako źródło białka roślinnego, ale także jako naturalny środek na potencję i na poprawę układu nerwowego. Co więcej, zawierają niemal tyle samo białka co pierś kurczaka. Te niepozorne nasiona sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do sałatek czy wypiekanego w domu pieczywa.

/ 6Słonecznik

Obraz
© 123RF

Przez wielu uwielbiane ziarna słonecznika, mimo niewielkich rozmiarów mają dużo właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawartość białka w 100 g wynosi w nich ponad 20 g. Dlaczego jeszcze warto jeść te łuskane ziarna? Zawarta w nich fitosterola skutecznie walczy m.in. z cholesterolem, a także wraz z kwasem linolowym może pomóc w walce z rakiem. Co więcej, słonecznik jest źródłem witaminy E, która poprawia płodność.

/ 6Sezam

Obraz
© 123RF

W 100 g sezamu zawartych jest niemal 20 g białka. Co więcej, ten niewielki smakołyk jest także źródłem m.in. żelaza, cynku, magnezu i błonnika. Świetnie sprawdzi się w walce z cholesterolem, a także z migreną i astmą. Sezam możemy jeść w wielu postaciach. W sklepach możemy kupić olej sezamowy, a także pastę tahini. Ziarenka sezamu świetnie sprawdzą się też jako dodatek do potraw i wypiekanego w domu pieczywa.

/ 6Siemię lniane

Obraz
© 123RF

Siemię lniane, czyli niewielkie ziarenka lnu są źródłem białka (18 g w 100 g ziaren) oraz wielu witamin i minerałów. Ich jedzenie ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy i cholesterol, ale także na urodę. Co więcej, siemię lniane docenią też osoby dbające o linię. Ziarenka zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych przekąsek w ciągu dnia. Siemię lniane sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, ale także jako składnik domowych wypieków i naparów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości