Kukurydza – kalorie, gotowana, z grilla, prażona, w puszce

Kukurydza jest zdrowa, sycąca i pełna błonnika. Poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie i obniża poziom cholesterolu.

Kukurydza poprawia trawienie i jest zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kukurydza – kalorie i wartości odżywcze

Kukurydza to najpopularniejsze zboże na świecie. Jest bardzo wartościowa, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Polskie uprawy nie mogą być modyfikowane genetycznie, rodzima kukurydza jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Jadalne części kolby kukurydzy ważą około 180 gramów i mają 155 kalorii.

Najsmaczniejsza jest kukurydza w kolbach, pełna białka, lekkostrawnych tłuszczów i sycącego błonnika, poprawiającego trawienie. Zawiera witaminy z grupy B, wspomagające przemianę materii, miedź, ułatwiającą przyswajanie żelaza, regulującą pracę serca i mózgu, selen i kwas ferulowy, wpływające pozytywnie na układ odpornościowy i chroniące organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Kukurydza obniża cholesterol, oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i uczestniczy w syntezie białek.

Kukurydza gotowana – jak ugotować kukurydzę

Do gotowania nadają się zarówno młodziutkie kolby kukurydzy, którym wystarczy jedynie 5 minut od ponownego zagotowania wrzątku, jak i starsze, potrzebujące do kwadransa gotowania. Jeśli woda zostanie wcześniej posolona, a kukurydza w kolbach będzie trzymana w garnku zbyt długo, jej ziarna zaczną twardnieć. Po odcedzeniu można ja od razu podawać. Najpyszniejsza kukurydza na gorąco to ta z tłuszczem, solą i szczyptą parmezanu. Kolby ugotowanej kukurydzy doskonale pasują do kotletów mięsnych z cząstkami ziemniaków bądź pieczonych kiełbasek z cebulą i chlebem.

Kukurydza z grilla

Kukurydza jest warzywem, które idealnie nadaje się do grillowania. Nie warto usuwać wcześniej łupin – ochronią one ziarna przed działaniem temperatury i przypaleniem. Po kilkunastu minutach na ruszcie kolby kukurydzy z grilla są gotowe do podania. Wystarczy polać grillowaną kukurydzę odrobiną masła lub soku z limonki i posolić. Kukurydza z grilla będzie smaczna także ze słodkim sosem chilli, sosem barbecue lub dipem warzywnym.

Kukurydza prażona - popcorn

Ulubioną przekąska kinomanów jest popcornprażona kukurydza. Do jej przygotowania wybiera się specjalne odmiany kukurydzy. Ziarna poddawane są działaniu wysokiej temperatury, białkowo-skrobiowa masa wypychana jest na zewnątrz, sztywnieje i staje się chrupiąca. Samodzielnie przygotowana prażona kukurydza bez dodatku tłuszczu i soli jest zdrową przekąską, pełną błonnika i szybko sycącą. Gotowy popcorn występuje w rożnych wersjach, m.in. solonej, maślanej, serowej, toffi czy karmelowej.

Kukurydza w puszce

W USA kukurydzę jadano kiedyś na śniadanie jako przysmak z cukrem i śmietaną. |Wartość odżywczą i leczniczą kukurydzy w puszce można podnieść, łącząc kukurydzę w potrawach, np. w sałatkach, z produktami pełnymi uzupełniających się aminokwasów. Należą do nich przede wszystkim warzywa strączkowe, takie jak groszek, fasolka szparagowa, soczewica, fasola czy groch. Popularne są również sałatki z kukurydzy z dodatkiem sera żółtego lub szynki, ogórka konserwowego, czosnku oraz sosu majonezowego.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki