Kukurydza – kalorie, gotowana, z grilla, prażona, w puszce

Kukurydza jest zdrowa, sycąca i pełna błonnika. Poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie i obniża poziom cholesterolu.

Kukurydza poprawia trawienie i jest zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kukurydza – kalorie i wartości odżywcze

Kukurydza to najpopularniejsze zboże na świecie. Jest bardzo wartościowa, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Polskie uprawy nie mogą być modyfikowane genetycznie, rodzima kukurydza jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Jadalne części kolby kukurydzy ważą około 180 gramów i mają 155 kalorii.

Najsmaczniejsza jest kukurydza w kolbach, pełna białka, lekkostrawnych tłuszczów i sycącego błonnika, poprawiającego trawienie. Zawiera witaminy z grupy B, wspomagające przemianę materii, miedź, ułatwiającą przyswajanie żelaza, regulującą pracę serca i mózgu, selen i kwas ferulowy, wpływające pozytywnie na układ odpornościowy i chroniące organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Kukurydza obniża cholesterol, oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i uczestniczy w syntezie białek.

Kukurydza gotowana – jak ugotować kukurydzę

Do gotowania nadają się zarówno młodziutkie kolby kukurydzy, którym wystarczy jedynie 5 minut od ponownego zagotowania wrzątku, jak i starsze, potrzebujące do kwadransa gotowania. Jeśli woda zostanie wcześniej posolona, a kukurydza w kolbach będzie trzymana w garnku zbyt długo, jej ziarna zaczną twardnieć. Po odcedzeniu można ja od razu podawać. Najpyszniejsza kukurydza na gorąco to ta z tłuszczem, solą i szczyptą parmezanu. Kolby ugotowanej kukurydzy doskonale pasują do kotletów mięsnych z cząstkami ziemniaków bądź pieczonych kiełbasek z cebulą i chlebem.

Kukurydza z grilla

Kukurydza jest warzywem, które idealnie nadaje się do grillowania. Nie warto usuwać wcześniej łupin – ochronią one ziarna przed działaniem temperatury i przypaleniem. Po kilkunastu minutach na ruszcie kolby kukurydzy z grilla są gotowe do podania. Wystarczy polać grillowaną kukurydzę odrobiną masła lub soku z limonki i posolić. Kukurydza z grilla będzie smaczna także ze słodkim sosem chilli, sosem barbecue lub dipem warzywnym.

Kukurydza prażona - popcorn

Ulubioną przekąska kinomanów jest popcornprażona kukurydza. Do jej przygotowania wybiera się specjalne odmiany kukurydzy. Ziarna poddawane są działaniu wysokiej temperatury, białkowo-skrobiowa masa wypychana jest na zewnątrz, sztywnieje i staje się chrupiąca. Samodzielnie przygotowana prażona kukurydza bez dodatku tłuszczu i soli jest zdrową przekąską, pełną błonnika i szybko sycącą. Gotowy popcorn występuje w rożnych wersjach, m.in. solonej, maślanej, serowej, toffi czy karmelowej.

Kukurydza w puszce

W USA kukurydzę jadano kiedyś na śniadanie jako przysmak z cukrem i śmietaną. |Wartość odżywczą i leczniczą kukurydzy w puszce można podnieść, łącząc kukurydzę w potrawach, np. w sałatkach, z produktami pełnymi uzupełniających się aminokwasów. Należą do nich przede wszystkim warzywa strączkowe, takie jak groszek, fasolka szparagowa, soczewica, fasola czy groch. Popularne są również sałatki z kukurydzy z dodatkiem sera żółtego lub szynki, ogórka konserwowego, czosnku oraz sosu majonezowego.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg