Zwykły aminokwas zwalcza otyłość
Arginina, jeden z 20 aminokwasów tworzących białka, może pomóc w walce z otyłością spowodowaną objadaniem się - zaobserwowali badacze z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Nutrition".
Jest to jeden z 20 aminokwasów uważanych za podstawowe jednostki budulcowe białek. Do pokarmów bogatych w ten aminokwas zalicza się owoce morza, mięso, orzechy i nasiona, glony oraz białka z soi i ryżu.
Po tym okresie szczury jedzące chudo straciły 65 proc. tkanki tłuszczowej, a szczury na diecie tłustej - 63 proc. Długotrwałe podawanie aminokwasu nie powodowało żadnych szkodliwych skutków w obu grupach.
Jak przypominają naukowcy, we wcześniejszych badaniach na świniach, dodatek argininy do diety pobudzał przyrost masy mięśni kosztem tkanki tłuszczowej. Nie miał jednak wpływu na ostateczną masę ciała.
Badacze spekulują, że arginina pobudza syntezę białek tkanki mięśniowej, co wymaga dużych ilości energii. Pod wpływem tego aminokwasu energia z pożywienia jest więc raczej zużywana na rozwój beztłuszczowej masy ciała, niż na wzrost tkanki tłuszczowej.
Jak ocenia biorący udział w badaniach dr Guoyao Wu z Texas A&M University, odkrycie to może bezpośrednio pomóc w zwalczaniu otyłości u ludzi. Jest to ważne ze względu na obecną epidemię otyłości na świecie.
Naukowcy już planują przeprowadzić testy kliniczne z argininą na otyłych dzieciach w wieku szkolnym oraz na otyłych dorosłych.
(PAP)
Zobacz w innych serwisach: