WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie Ziobry. Wystąpił zdalnie

Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń zachwyca smakiem. Idealnie przygotowane są puszyste i delikatne, otulone chrupiącą skórką. Sekret ich przygotowania tkwi w prostym dodatku.

Kotlety mielone wzobgacam jednym dodatkiemKotlety mielone wzobgacam jednym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tradycyjny przepis na mielone zazwyczaj opiera się na mięsie, jajku, bułce i cebuli. Suchą bułkę namacza się najczęściej w wodzie, ale nie jest to najlepsza opcja. Woda nawilża, ale szybko wyparowuje podczas obróbki cieplnej, pozostawiając mięso podatne na wysuszenie. Znacznie lepiej sprawdzi się mleko. Dostarczy dodatkową porcję tłuszczu i smaku. To mała zmiana, która przyniesie niesamowity efekt.

Zapiekanka gołąbkowa to sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Dodaj mleko do mielonych

Dodatek mleka może brzmieć niepozornie, ale potrafi odmienić smak kotletów. Tłuszcz zawarty w mleku otacza białka mięśniowe podczas wyrabiania. Dzięki temu zapobiega ich nadmiernemu kurczeniu się i sklejaniu pod wpływem wysokiej temperatury. To właśnie kurczące się białka sprawiają, że kotlety stają się twarde. Mleko izoluje włókna, utrzymując mięso niezwykle delikatne i pulchne.

Mleko pomaga także rozbić strukturę mięsa, sprawiając, że masa staje się bardziej "napowietrzona" niż ta przygotowana z dodatkiem samej wody. Kotlety stają się tym samym lżejsze i mniej zbite.

Kotlety mielone z mlekiem

Wystarczy zastosować prostą zasadę: do standardowej porcji 500 g mięsa mielonego należy dodać około pół szklanki mleka. Tylko tyle dzieli nas od idealnych kotletów.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 120 ml mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę włóż do miseczki i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut, aby pieczywo dobrze nasiąkło.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj także posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Do miski przełóż mięso.
  5. Dodaj namoczoną i lekko odciśniętą bułkę.
  6. Wbij jajko, dodaj przestudzoną cebulę oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Masa powinna być lekko kleista. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać nieco bułki tartej lub kaszy manny.
  7. Zwilż dłonie zimną wodą, aby masa się nie kleiła. Formuj z masy kotlety.
  8. Obtocz w bułce tartej.
  9. Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
  10. Po usmażeniu przełóż kotlety na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawaj z klasycznymi dodatkami: ziemniakami z koperkiem i mizerią lub buraczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟