Śniadanie - jakie produkty wybrać, aby przyspieszyć przemianę materii?
Najważniejszy posiłek dnia
Zazwyczaj jemy je w pośpiechu lub nie jemy ich wcale. A to błąd, jak ostrzegają dietetycy, bo pomijanie śniadania obniża wydajność naszego organizmu i spowalnia metabolizm. Jeśli dobrze skomponujemy składniki, podkręcimy przemianę materii.
Zazwyczaj jemy je w pośpiechu lub nie jemy ich wcale. A to błąd, jak ostrzegają dietetycy, bo pomijanie śniadania obniża wydajność naszego organizmu i spowalnia metabolizm. Jeśli dobrze skomponujemy składniki, podkręcimy przemianę materii.
Alicja Wałdoch, dietetyk medyczny: Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, niezbędne jest dostarczanie wszystkich składników odżywczych takich jak białko, węglowodany, tłuszcze. Jedzenie śniadania powinno być pierwszą podstawową czynnością przed wyjściem do pracy czy szkoły. Wykazano, że codzienne śniadanie wpływa pozytywnie na koncentrację oraz wydolność umysłową i fizyczną. Reguluje gospodarkę węglowodanową, zapewniając nam odpowiednią podaż energii, pozwalającą na sprawniejsze działanie. Jednocześnie pozwala organizmowi lepiej wydatkować energię spożytą w pozostałych posiłkach, nie wymuszając magazynowania tłuszczu, który odkłada się w organizmie. Naturalne składniki zawarte w produktach spożywczych, pobudzają przemianę materii. Są to m.in. przyprawy, białko, witamina B6, jod, kwas tłuszczowy omega-3.
MD/mmch