Popcorn zdrową przekąską

Choć większość ?szybkich? przekąsek, które można znaleźć na sklepowych półkach trudno uznać za zdrowe - popcorn jest wyjątkiem. Do tej pory stawiany był w równym rzędzie z czekoladowymi batonikami, kanapkami typu fast-food i napojami gazowanymi. Okazuje się jednak, że tą opinią bardzo krzywdziliśmy ten popularny smakołyk.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Dobre imię popcornowi przywrócili amerykańscy naukowcy, których badaniami kierował dr Joe Vinson, chemik z University of Scranton. Pozbywszy się uprzedzeń, postanowili zajrzeć w głąb nieregularnych kukurydzanych prażynek i znaleźli tam to, co najlepsze. Popcorn jako produkt pochodzący z pełnego ziarna, jest bogaty w błonnik. To jednak nie było żadnym zaskoczeniem. W przeciwieństwie do odkrycia, że białe chrupki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy - polifenoli. "Odkryliśmy, że popcorn, a także płatki śniadaniowe zawierają w jednym gramie tyle samo polifenoli, co owoce i warzywa" - powiedział dr Vinson, cytowany przez serwis EurekaAlert. Zdaniem naukowca poziom przeciwutleniaczy jest tak wysoki, gdyż takie chrupki są pokarmem mało przetworzonym, co znaczy, że są równie zdrowe jak kukurydza i nie tracą zawartych w niej dobroczynnych substancji.

Obecność polifenoli w popcornie to naprawdę doskonała wiadomość. Te przeciwutleniacze wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, które mogą powodować choroby serca, nowotwory i przyśpieszają proces starzenia.

Wyniki badań dr Vinsona, nie powinny jednak sprawić, że od dziś będziemy zajadać się popcornem bez umiaru. Warto pamiętać, że to przekąska raczej kaloryczna. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli więc w kinie planujemy zjeść kubełek tego przysmaku, potraktujmy go jako kolację i po seansie zrezygnujmy z restauracji. Najzdrowszy jest popcorn z maszynki do prażenia na gorące powietrze, przygotowywany bez użycia tłuszczu i serwowany bez dodatków - soli, karmelu, cukru, sera czy majonezu.

Nie wszyscy jednak są w stanie polubić tak przygotowaną przekąskę. Większość amatorów prażonej kukurydzy nie wyobraża sobie je bez oliwy czy oleju i oczywiście soli. Jednak przygotowując popcorn rozsądnie będzie użyć minimalnej ilości tłuszczu, a sól dodać faktycznie tylko do smaku (czyli odrobinę). Najlepiej przygotować przekąskę z czystych ziaren.

Zanim sięgniemy po gotową mieszankę, którą w opakowaniu wkładamy do mikrofalówki i czekamy, aż wypełni się popękanymi ziarnami - przeczytajmy dokładnie jej skład. Ilość tłuszczu (utwardzonego tłuszczu roślinnego) jest w niej niestety bardzo duża. Osoby, do których nie przemawiają liczby, powinny poświęcić jedno opakowanie i otworzyć je „na zimno”, by przekonać się, co jest w środku. Ziarna kukurydzy oblepione twardym tłuszczem z pewnością przemówią do naszej wyobraźni.

AD/mmch

Polcecamy również:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru