10 produktów wzmacniających odporność

Wyglądając końca zimy, nasz organizm domaga się witamin, by mieć siłę do walki z licznymi infekcjami.

Obraz

/ 11Wzmocnij swoją odporność

Obraz
© archiwum

O świeże owoce trudno, warzywa mają po kilka miesięcy, które spędziły w magazynach. Wyglądając końca zimy, nasz organizm domaga się witamin, by mieć siłę do walki z licznymi infekcjami. Na szczęście zdrowia nie musimy szukać daleko - zamiast do apteki wybierzmy się po nie do najbliższego spożywczaka, gdzie nie trzeba recepty na najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze produkty lecznicze.

/ 111. Miód

Obraz
© sxc.hu

Słodszy od cukru, za to w przeciwieństwie do czystej sacharozy zawiera naturalny antybiotyk: inhibinę. Niszczy ona drobnoustroje zagnieżdżające się w błonie śluzowej górnych dróg oddechowych (głównie nosa i gardła). Miód lipowy działa ponadto wykrztuśnie i przeciwgorączkowo, wzmaga też wydzielanie potu, dzięki czemu pozbywamy się z organizmu szkodliwych toksyn.
Warto spróbować również propolisu - kitu pszczelego, znanego ze skutecznego zwalczania baterii, wirusów oraz grzybów.

/ 112. Jogurt, maślanka, mleko acidofilne

Obraz
© sxc.hu

Regularne spożywanie produktów mlecznych zawierających probiotyki (czyli "dobre" bakterie) sprzyja wzrostowi ogólnej odporności przez zwalczanie infekcji jeszcze przed jej wystąpieniem. Kultury bakterii probiotycznych, budując ochronną barierę w naszym układzie pokarmowym, uniemożliwiają przenikanie drobnoustrojów z żywności do organizmu.

/ 113. Kasza gryczana

Obraz
© Stanisław Skowron/Wikimedia Commons

Dostarcza nam dużej ilości cennych witamin z grupy B - między innymi witaminę B6, która zwiększa produkcję białych krwinek, naszych małych "żołnierzy" w wojnie z chorobami. Dodatkowo zawarty w kaszy magnez sprzyja rozluźnieniu układu nerwowego, działa łagodnie uspokajająco, koi układ krwionośny.

/ 114. Orzechy, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni

Obraz
© flickr.com/mynameisharsha/cc 2.0/at/sa

Razem z nimi zjadamy trudną do przecenienia witaminę E - naturalny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki (pojedyncze cząsteczki tlenu). Te ostatnie powodują m.in. przyspieszone starzenie się komórek, ich uszkodzenia oraz śmierć, co znaczącą wpływa na naszą odporność.

/ 115. Kiełki

Obraz
© flickr.com/veganfeast/cc 2.0/at

To prawdziwe źródło zdrowia. Kiełki zawierają wszystkie cenne witaminy i mikroelementy, jakie możemy znaleźć w roślinach, tylko od kilku do nawet pięćdziesięciu razy bardziej skondensowane. Łatwo przyswajalne, dodające energii oraz wigoru produkty możemy nawet wyhodować samodzielnie w kuchni.

/ 116. Czosnek

Obraz
© sxc.hu

Piekący smak, kontrowersyjny zapach, ale sukcesy lecznicze niekwestionowane - czosnek działa silnie bakteriobójczo i grzybobójczo, a także spowalnia rozmnażanie się wirusów. Wszystko to dzięki allicynie, naturalnemu antybiotykowi obecnemu w ząbkach tego leczniczego warzywa. Podobne, choć słabsze właściwości wykazują substancje obecne w porze oraz cebuli.

/ 117. Ryby morskie

Obraz
© sxc.hu

Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, z których najważniejsze w żywieniu są kwas alfa-linolenowy, kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy. Wszystkie one wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz usprawniają wytwarzanie hormonów działających przeciwzapalnie, niektóre również łagodzą dolegliwości przy chorobach układu oddechowego. Kwasy omega-3 można też znaleźć m.in. w owocach morza, siemieniu lnianym oraz orzechach włoskich.

/ 118. Owoce cytrusowe

Obraz
© sxc.hu

Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki oraz cytryny zawierają znaczne ilości witaminy C, ale nie tylko o nią chodzi. W idealnej proporcji występują także bioflawonoidy, zwłaszcza rutyna. Uszczelnia ona ścianki naczyń krwionośnych, utrudniając tym samym przenikanie drobnoustrojów do krwi. W czasie infekcji zmniejsza obrzęk śluzówki i wspomaga działanie witaminy C.

10 / 119. Jajko

Obraz
© sxc.hu

Oprócz łatwo przyswajalnego białka dostarcza nam cennego minerału: cynku. Żółtko zawiera spore ilości tego minerału, który skutecznie spowalnia rozmnażanie się wirusów, skracając tym samym czas trwania chorób wywołanych przez drobnoustroje. Cynk działa też przeciwzapalnie i pomaga utrzymać pożądany poziom witaminy A. Znajdziemy go także w serach żółtych, pełnoziarnistym pieczywie, mięsie, roślinach strączkowych, a także - szczególnie obficie - w wątróbce oraz pestkach dyni.

11 / 1110. Natka pietruszki

Obraz
© sxc.hu

Uważa się ją za jedno z najbogatszych źródeł witaminy C - jedynej, której nie można przedawkować. Regularne jej przyjmowanie wspomaga układ odpornościowy, a uderzeniowa dawka pozwala łatwiej walczyć z rozmaitymi chorobami. Dość wspomnieć, że witamina C, dzięki zwiększeniu poziomu interferonu (substancji działającej przeciwwirusowo) pozwala skrócić czas trwania np. przeziębienia nawet o trzy czwarte. Duże ilości tej witaminy znajdziemy m.in. w czerwonych i czarnych porzeczkach, kapuście (zarówno świeżej, jak i kiszonej), kiwi, szpinaku, czerwonej papryce, jabłkach, cebuli, brukselce, truskawkach, pomidorach, ziemniakach, gruszkach, kalafiorze oraz owocach cytrusowych.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja