Toffi
- CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szkl cukru
- 15 dag miodu -lepszy jest naturalny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- KREM:
- 1/2 l śmietany 30% lub 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl cukru pudru
- KARMEL: 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- DEKORACJA: orzechy włoskie
CIASTO:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.
KREM:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze