W tych produktach jest ukryta sól
Nie przesadzaj z solą
Nadmiar soli szkodzi zdrowiu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie nie więcej niż 5 g na dobę, czyli tyle, co płaska łyżeczka. Sól, jaką kupujemy w sklepie, nie wnosi do organizmu żadnych pozytywnych substancji, za to powoduje szkody w gospodarce elektrolitowej. Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a nawet może prowadzić do udaru mózgu, zawału czy niewydolności nerek. W jakich produktach jest dużo soli?
Nadmiar soli szkodzi zdrowiu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie nie więcej niż 5 g na dobę, czyli tyle, co płaska łyżeczka. Sól, jaką kupujemy w sklepie, nie wnosi do organizmu żadnych pozytywnych substancji, za to powoduje szkody w gospodarce elektrolitowej. Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a nawet może prowadzić do udaru mózgu, zawału czy niewydolności nerek. W jakich produktach jest dużo soli?
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl