Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza

Choć w Polsce nadal bywa traktowane jako rzadkość, w kuchniach zachodniej i południowej Europy mięso z gołębia ma ugruntowaną pozycję i cenione jest za delikatność, lekkość oraz wartości odżywcze.

Surowe mięso gołębiaSurowe mięso gołębia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso z gołębia, wbrew lokalnym skojarzeniom, nie ma nic wspólnego z przypadkowymi ptakami miejskimi. W krajach takich jak Francja, Włochy czy Hiszpania gołąb pojawia się zarówno w menu fine dining, jak i w tradycyjnych potrawach domowych, gdzie liczy się subtelność smaku, niewielka ilość tłuszczu i wysoka zawartość białka. W odróżnieniu od kaczki czy gęsi nie wymaga długiej obróbki w tłuszczu, ponieważ sam w sobie jest niskokaloryczny i pozbawiony nadmiernej ilości tłuszczu śródmięśniowego. Smak określa się jako delikatny, lekko słodkawy, bardziej szlachetny niż kurczak i subtelniejszy niż indyk.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Dlaczego warto jeść mięso z gołębia?

Mięso z gołębia zawiera:

  • pełnowartościowe białko,
  • witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B12),
  • żelazo,
  • selen,
  • cynk i aminokwasy wspierające regenerację mięśni.

Ze względu na niską zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i odpowiednie dla osób, które szukają mięsa o wysokiej wartości odżywczej bez obciążenia układu trawiennego.

W porównaniu z klasycznym drobiem mięso z gołębia wyróżnia się wyższą zawartością białka i niższą zawartością tłuszczu śródmięśniowego. Oznacza to, że dostarcza energii i aminokwasów potrzebnych do odbudowy tkanek, nie prowadząc jednocześnie do obciążenia układu trawiennego. Zawarte w nim żelazo hemowe wchłania się znacznie skuteczniej niż żelazo pochodzące z kurczaka lub gęsi.

Obecność selenu, cynku oraz witamin z grupy B sprawia, że mięso to wspiera układ nerwowy, odpornościowy i procesy metaboliczne, ale bez ciężkości charakterystycznej dla czerwonego mięsa. Naturalne aminokwasy sprzyjają regeneracji tkanki mięśniowej, dlatego w krajach śródziemnomorskich gołąb pojawia się często w okresach wzmożonego wysiłku i rekonwalescencji. Charakterystyczna dla tego mięsa subtelność sprawia, że nie wymaga ono tłustych dodatków ani intensywnych przypraw.

Jak przygotować mięso z gołębia?

Składniki:

  • gołąb,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy,
  • jabłko,
  • gałązka tymianku,
  • 100 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso osusz, natrzyj solą i pieprzem.
  2. Do środka włóż jabłko pokrojone na ćwiartki oraz zioła.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i delikatnie obsmaż gołębia z każdej strony, tylko do lekkiego przyrumienienia.
  4. Następnie umieść go w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i piecz w 150-160°C przez 60-80 minut, regularnie polewając sosem.
  5. Jeżeli chcesz, aby skórka była szklisto-rumiana, posmaruj mięso miodem i dopiecz przez dodatkowe 8–10 minut w 190°C.
  6. Po wyjęciu odczekaj kilka minut przed porcjowaniem.

Jak podawać mięso z gołębia?

Z dodatkami, które nie zagłuszają smaku:

  • pieczone warzywa korzeniowe,
  • lekka redukcja bulionowa lub sos demi-glace,
  • kuskus, bulgur lub ryż jaśminowy,
  • delikatna słodycz owocowa: figa, gruszka, morela.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥