To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Lekki deser owocowy, który nie obciąża układu pokarmowego – to prostsze niż myślisz. Pamiętasz kisiel od babci po obfitym posiłku? Uczucie przejedzenia szybko znikało i od razu nabierało się większej ochoty na dziecięce figle.
Domowy kisiel działa na układ pokarmowy niczym kojąca maść – gęsty i naturalnie słodki żel osłania ściany żołądka i jelit, przynosząc ulgę w doraźnych problemach trawiennych. Zmniejsza podrażnienia i lekkie stany zapalne jelit. Pomaga na przejedzenie i zmniejsza dyskomfort po obfitym posiłku.
Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości
Deser, który przynosi ulgę
Chociaż kisiel nie leczy przewlekłych chorób układu pokarmowego, jest w stanie pomóc przy chwilowych problemach, będących skutkiem przejedzenia czy zbyt dużej ilości ciężkostrawnych składników na obiedzie. Działanie łagodzące jest zasługą skrobi, która po ugotowaniu zamienia się w delikatny, śluzowaty żel. Efekt łagodzący wspomagają naturalne pektyny obecne w owocach.
Co więcej, taki domowy kisiel nie musi w ogóle zawierać dodatkowego cukru. A jeśli chcesz wzmocnić jego właściwości łagodzące, możesz zamiast skrobi, dodać siemię lniane, które uwalnia własny śluz roślinny, a ten jeszcze skuteczniej powleka i koi podrażniony żołądek. Kisiel zyskuje przy tym aksamitną gęstość i lekko orzechowy posmak.
Przepis na domowy kisiel malinowy
Deser możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych. Opcjonalnie dodaj 1–2 łyżki cukru. Poniżej znajdziesz przepis na kisiel malinowy, ale jeśli masz ochotę jeszcze bardziej powspominać dzieciństwo, następnym razem przygotuj domowy kisiel jabłkowy.
Składniki:
- 1 szklanka malin,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Maliny przełóż do garnka, dodaj pół szklanki wody i wstaw do zagotowania.
- Gdy owoce będą już miękkie, przelej całą zawartość przez drobne sito i przetrzyj owoce. Ponownie postaw na kuchence.
- W pozostałej zimnej wodzie rozmieszaj skrobię.
- Gdy maliny zaczną wrzeć, dodaj rozmieszaną skrobię i wymieszaj energicznie całość do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- Gotowy kisiel przelej do miseczek lub pucharków.