Pomysły na wegetariański grill
Na grillu wcale nie muszą skwierczeć karkówki i tłuste kiełbaski. Równie dobrze sprawdzą się warzywa, ser halloumi czy tofu. Takie dania to prawdziwa uczta nie tylko dla zmysłów, ale i ciała. Oto nasze zdrowe i pyszne pomysły na wegetariańskiego grilla!
Wege propozycje na grilla
Sezon spędzania czasu z przyjaciółmi nad rozżarzonym węglem i długich wieczorów pod gołym niebem rozpoczęty. Jednak na ruszcie wcale nie muszą skwierczeć karkówki i tłuste kiełbaski. Równie dobrze sprawdzą się warzywa, ser halloumi czy tempeh. Odpowiednio przygotowane są nie tylko zdrowe, ale też doskonale smakują. Grill dla wegetarianina wcale nie musi oznaczać traumatycznego przeżycia i jedzenia wyłącznie sałatek. Faszerowane bakłażany, bezmięsne szaszłyki i przepyszny ser halloumi. Takie dania to prawdziwa uczta nie tylko dla zmysłów, ale i ciała. Skuszą się na nie nawet mięsożerni ortodoksi. Gotowi na odkrycie letnich smaków? Zajrzyjcie do galerii i poznajcie nasze pyszne pomysły na wegetariańskiego grilla!
Roladki bakłażanowe z halloumi
Na grilla idealnie sprawdzi się bakłażan w towarzystwie sera halloumi. Halloumi to półtwardy, biały, cypryjski ser, który ma wspaniałe walory smakowe, a ze względu na właściwości uznawany jest za klejnot wśród śródziemnomorskich serów.
Składniki: 1 duży bakłażan lub 2 małe, sól, rozmaryn, zioła prowansalskie, zielone pesto, pomidory suszone, ser halloumi, owoce granatu, wykałaczki.
Bakłażany przekrajamy na grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 5 minut, by pozbyć się z nich trujących substancji. W tym czasie mieszamy zioła z pesto i suszonymi pomidorami. Następnie plastry bakłażana smarujemy przygotowaną pastą, owijamy nimi pokrojony w kawałki ser halloumi i grillujemy przez 8 minut z każdej strony. Tak upieczone roladki przystrajamy dla smaku pestkami granatu.
Grillowane halloumi podane z ognistą sałatką
Ser halloumi doskonale smakuje w każdej odsłonie. Podany na pikantnej sałatce z mango i awokado nie tylko efektownie wygląda, ale też dostarcza solidnej dawki witamin i skutecznie nakręca metabolizm.
Składniki na sos: sos sojowy, łyżka miodu, papryczka chili, limonka, oliwa i pół pęczka natki pietruszki. Na sałatkę: 1 mango, 2 pomidory, 1 dojrzałe awokado, 1 pomarańcza, pestki granatu, miks sałat, grillowany ser halloumi.
Ser halloumi kroimy na grube plastry i grillujemy z każdej strony. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na sałatkę, łączymy składniki na sos i wszystko z sobą mieszamy. Na wierzch kładziemy przygotowany ser i posypujemy pestkami granatu. Takie danie zrobi wrażenie na bliskich i będzie doskonale smakować w upalne dni.
Kolorowa i soczysta dynia
Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, jest dynia. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, szpinaku, winogron i sera brie. Składniki: 200 g dyni, pół opakowania rukoli, 10 ciemnych winogron, 100 g sera brie, 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, po szczypcie: papryki wędzonej, pieprzu i soli.
Dynię obieramy, wydrążamy z niej miąższ i kroimy w długie cienkie plastry. Następnie smarujemy je oliwą i grillujemy przez chwilę na ruszcie. Tak przygotowaną dynię mieszamy z umytą rukolą, szpinakiem i winogronami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i polewamy dressingiem (oliwa połączona z ziołami). Ta sałatka nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje.
Grillowane szparagi
Szparagi zawierają dużo asparaginy, naturalnego aminokwasu, występującego w białkach i mającego wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich dużo potasu, a jednocześnie mało sodu, więc zjedzenie ich w większej ilości działa moczopędnie. Poza tym są niskokaloryczne - 100 gramów to zaledwie 20 kalorii!
Składniki: 12 szparagów, ulubiony biały serek np. ricotta lub mozzarella, pół cytryny, łyżeczka soli, pieprz, 5 łyżek oliwy, świeże zioła, czarne oliwki (opcjonalnie)
Najpierw oczyszczamy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i odsączamy je porządnie z wody. Łączymy ze sobą oliwę, cytrynę, ulubione zioła i przyprawy. Wcześniej przygotowane szparagi natłuszczamy oliwą i grillujemy po 10 minut z każdej strony. Na koniec polewamy je dressingiem, dodajemy trochę ulubionego sera, oliwki i podajemy z ulubionym pieczywem.
Grillowana cukinia z pastą z cieciorki
Cieciorka dla osób stroniących od mięsa jest wspaniałym źródłem białka, a dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W połączeniu z sezamem i przyprawami tworzy pyszną pastę, która doskonale pasuje do grillowanych warzyw.
Składniki: ząbek czosnku, łyżeczka kuminu, łyżeczka ostrej papryki, szczypta imbiru, sok z cytryny, 2 łyżki sezamu, 4 cukinie, oliwa z oliwek, sól i zioła prowansalskie.
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy ją solą, ziołami i oliwą. Tak przygotowaną kładziemy na ruszt i grillujemy z obu stron przez 8 minut. W tym czasie miksujemy z sobą pozostałe składnik (z wyjątkiem sezamu) na gładką pastę. Cukinię smarujemy pastą i posypujemy sezamem. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Szaszłyki z tempehem
Tempeh to pełnowartościowy produkt pozyskiwany z soi, który ma bardzo ciekawy orzechowy smak. Jest doskonałym źródłem lekkostrawnego białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego i nienasyconych zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, białko tempehu ma taki sam profil aminokwasów egzogennych, jak białko ludzkiego mleka czy serwatkowe. Dlatego jest doskonałą alternatywą dla mięsa i nabiału. Na grillu doskonale smakuje w formie szaszłyków.
Składniki: opakowanie tempehu, 2 czerwone papryki, cukinia, bakłażan, kilka pomidorów koktajlowych. Marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, sok z połowy cytryny, łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól i czarny pieprz.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Tempeh kroimy w kostkę, zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Warzywa kroimy na większe kawałki i nabijamy na długie wykałaczki na zmianę z wcześniej przygotowanym tempehem. Grillujemy z kilku stron do czasu, aż tempeh się zariumeni, a skórka warzyw będzie lekko przypalona. Smakują lepiej niż tradycyjne szaszłyki.