Pomysły na wegetariański grill

Na grillu wcale nie muszą skwierczeć karkówki i tłuste kiełbaski. Równie dobrze sprawdzą się warzywa, ser halloumi czy tofu. Takie dania to prawdziwa uczta nie tylko dla zmysłów, ale i ciała. Oto nasze zdrowe i pyszne pomysły na wegetariańskiego grilla!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Wege propozycje na grilla

Obraz
© 123RF.COM

Sezon spędzania czasu z przyjaciółmi nad rozżarzonym węglem i długich wieczorów pod gołym niebem rozpoczęty. Jednak na ruszcie wcale nie muszą skwierczeć karkówki i tłuste kiełbaski. Równie dobrze sprawdzą się warzywa, ser halloumi czy tempeh. Odpowiednio przygotowane są nie tylko zdrowe, ale też doskonale smakują. Grill dla wegetarianina wcale nie musi oznaczać traumatycznego przeżycia i jedzenia wyłącznie sałatek. Faszerowane bakłażany, bezmięsne szaszłyki i przepyszny ser halloumi. Takie dania to prawdziwa uczta nie tylko dla zmysłów, ale i ciała. Skuszą się na nie nawet mięsożerni ortodoksi. Gotowi na odkrycie letnich smaków? Zajrzyjcie do galerii i poznajcie nasze pyszne pomysły na wegetariańskiego grilla!

/ 7Roladki bakłażanowe z halloumi

Obraz
© 123RF.COM

Na grilla idealnie sprawdzi się bakłażan w towarzystwie sera halloumi. Halloumi to półtwardy, biały, cypryjski ser, który ma wspaniałe walory smakowe, a ze względu na właściwości uznawany jest za klejnot wśród śródziemnomorskich serów.

Składniki: 1 duży bakłażan lub 2 małe, sól, rozmaryn, zioła prowansalskie, zielone pesto, pomidory suszone, ser halloumi, owoce granatu, wykałaczki.

Bakłażany przekrajamy na grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 5 minut, by pozbyć się z nich trujących substancji. W tym czasie mieszamy zioła z pesto i suszonymi pomidorami. Następnie plastry bakłażana smarujemy przygotowaną pastą, owijamy nimi pokrojony w kawałki ser halloumi i grillujemy przez 8 minut z każdej strony. Tak upieczone roladki przystrajamy dla smaku pestkami granatu.

/ 7Grillowane halloumi podane z ognistą sałatką

Obraz
© 123RF.COM

Ser halloumi doskonale smakuje w każdej odsłonie. Podany na pikantnej sałatce z mango i awokado nie tylko efektownie wygląda, ale też dostarcza solidnej dawki witamin i skutecznie nakręca metabolizm.

Składniki na sos: sos sojowy, łyżka miodu, papryczka chili, limonka, oliwa i pół pęczka natki pietruszki. Na sałatkę: 1 mango, 2 pomidory, 1 dojrzałe awokado, 1 pomarańcza, pestki granatu, miks sałat, grillowany ser halloumi.

Ser halloumi kroimy na grube plastry i grillujemy z każdej strony. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na sałatkę, łączymy składniki na sos i wszystko z sobą mieszamy. Na wierzch kładziemy przygotowany ser i posypujemy pestkami granatu. Takie danie zrobi wrażenie na bliskich i będzie doskonale smakować w upalne dni.

/ 7Kolorowa i soczysta dynia

Obraz
© 123RF.COM

Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, jest dynia. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, szpinaku, winogron i sera brie. Składniki: 200 g dyni, pół opakowania rukoli, 10 ciemnych winogron, 100 g sera brie, 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, po szczypcie: papryki wędzonej, pieprzu i soli.

Dynię obieramy, wydrążamy z niej miąższ i kroimy w długie cienkie plastry. Następnie smarujemy je oliwą i grillujemy przez chwilę na ruszcie. Tak przygotowaną dynię mieszamy z umytą rukolą, szpinakiem i winogronami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i polewamy dressingiem (oliwa połączona z ziołami). Ta sałatka nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje.

/ 7Grillowane szparagi

Obraz
© 123RF.COM

Szparagi zawierają dużo asparaginy, naturalnego aminokwasu, występującego w białkach i mającego wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich dużo potasu, a jednocześnie mało sodu, więc zjedzenie ich w większej ilości działa moczopędnie. Poza tym są niskokaloryczne - 100 gramów to zaledwie 20 kalorii!

Składniki: 12 szparagów, ulubiony biały serek np. ricotta lub mozzarella, pół cytryny, łyżeczka soli, pieprz, 5 łyżek oliwy, świeże zioła, czarne oliwki (opcjonalnie)

Najpierw oczyszczamy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i odsączamy je porządnie z wody. Łączymy ze sobą oliwę, cytrynę, ulubione zioła i przyprawy. Wcześniej przygotowane szparagi natłuszczamy oliwą i grillujemy po 10 minut z każdej strony. Na koniec polewamy je dressingiem, dodajemy trochę ulubionego sera, oliwki i podajemy z ulubionym pieczywem.

/ 7Grillowana cukinia z pastą z cieciorki

Obraz
© 123RF.COM

Cieciorka dla osób stroniących od mięsa jest wspaniałym źródłem białka, a dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W połączeniu z sezamem i przyprawami tworzy pyszną pastę, która doskonale pasuje do grillowanych warzyw.

Składniki: ząbek czosnku, łyżeczka kuminu, łyżeczka ostrej papryki, szczypta imbiru, sok z cytryny, 2 łyżki sezamu, 4 cukinie, oliwa z oliwek, sól i zioła prowansalskie.

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy ją solą, ziołami i oliwą. Tak przygotowaną kładziemy na ruszt i grillujemy z obu stron przez 8 minut. W tym czasie miksujemy z sobą pozostałe składnik (z wyjątkiem sezamu) na gładką pastę. Cukinię smarujemy pastą i posypujemy sezamem. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.

/ 7Szaszłyki z tempehem

Obraz
© 123RF.COM

Tempeh to pełnowartościowy produkt pozyskiwany z soi, który ma bardzo ciekawy orzechowy smak. Jest doskonałym źródłem lekkostrawnego białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego i nienasyconych zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, białko tempehu ma taki sam profil aminokwasów egzogennych, jak białko ludzkiego mleka czy serwatkowe. Dlatego jest doskonałą alternatywą dla mięsa i nabiału. Na grillu doskonale smakuje w formie szaszłyków.

Składniki: opakowanie tempehu, 2 czerwone papryki, cukinia, bakłażan, kilka pomidorów koktajlowych. Marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, sok z połowy cytryny, łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól i czarny pieprz.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Tempeh kroimy w kostkę, zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Warzywa kroimy na większe kawałki i nabijamy na długie wykałaczki na zmianę z wcześniej przygotowanym tempehem. Grillujemy z kilku stron do czasu, aż tempeh się zariumeni, a skórka warzyw będzie lekko przypalona. Smakują lepiej niż tradycyjne szaszłyki.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji