Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej

Chociaż w sklepach mamy szeroki wybór majonezów, nic nie równa się z własnoręcznie przygotowaną wersją. Ten przepis na domowy majonez, z kilkoma prostymi zmianami, sprawia, że dania i przekąski nabierają charakteru.

Domowy majonezDomowy majonez z gotowanych jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Majonez jest idealnym dopełnieniem wielu smakołyków – od sałatki jarzynowej, w której jest wręcz obowiązkowy, przez kanapki, aż po bazę sosu do różnych dań czy drobnych przekąsek. Zawsze warto mieć słoiczek w zanadrzu. Co istotne, nie jest to klasyczny majonez, tylko jego lżejsza, nieco rzadsza wersja, idealna dla osób, które chcą zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie, równocześnie nie rezygnując z tego smakowitego dodatku.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Majonez z gotowanych jajek

W tradycyjnym przepisie na majonez używa się samych żółtek, zwykle surowych, co pozwala uzyskać gęstą, kremową emulsję. Żółtka zawierają lecytynę – naturalny emulgator, który łączy tłuszcz z wodnymi składnikami, takimi jak ocet czy sok z cytryny, stabilizując majonez i nadając mu zwartą konsystencję oraz bogaty, maślany smak.

W tym przepisie używamy całych, gotowanych jajek. Gotowanie eliminuje ryzyko zakażenia bakteriami, natomiast białka sprawiają, że majonez jest lżejszy, mniej tłusty i delikatniejszy w smaku, a jednocześnie wciąż kremowy.

Drugą istotną zmianą jest brak oleju, który w tradycyjnym majonezie jest jednym z głównych składników - emulguje z żółtkiem jajka, nadając gęstą konsystencję. Tutaj nie używamy oleju, dzięki czemu powstaje produkt zdecydowanie lżejszy, mniej kaloryczny i delikatniejszy w smaku. Świetnie sprawdzi się u osób, które chcą zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie lub szukają lżejszej wersji klasycznego sosu.

Przepis na domowy majonez z gotowanych jajek

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki stołowe wody,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść jajka w garnku z wodą, postaw na średnim ogniu.
  2. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut.
  3. Następnie wyłącz ogień i przełóż jajka do zimnej wody.
  4. Odczekaj chwilę, aż jajka lekko ostygną i obierz je ze skorupki.
  5. Następnie umieść jajka, musztardę, ocet, sól i 3 łyżki wody w misce do miksowania.
  6. Ubijaj mikserem ręcznym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  7. W razie potrzeby dodaj pozostałą łyżkę wody, aby majonez miał pożądaną konsystencję.
  8. Przełóż gotowy majonez do oczyszczonego słoika, przykryj i schłodź w lodówce.
  9. Majonez możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Smacznego!

Tak przygotowany majonez idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, faszerowanych jajek czy sałatki jarzynowej.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇