Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Chociaż w sklepach mamy szeroki wybór majonezów, nic nie równa się z własnoręcznie przygotowaną wersją. Ten przepis na domowy majonez, z kilkoma prostymi zmianami, sprawia, że dania i przekąski nabierają charakteru.
Majonez jest idealnym dopełnieniem wielu smakołyków – od sałatki jarzynowej, w której jest wręcz obowiązkowy, przez kanapki, aż po bazę sosu do różnych dań czy drobnych przekąsek. Zawsze warto mieć słoiczek w zanadrzu. Co istotne, nie jest to klasyczny majonez, tylko jego lżejsza, nieco rzadsza wersja, idealna dla osób, które chcą zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie, równocześnie nie rezygnując z tego smakowitego dodatku.
Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji
Majonez z gotowanych jajek
W tradycyjnym przepisie na majonez używa się samych żółtek, zwykle surowych, co pozwala uzyskać gęstą, kremową emulsję. Żółtka zawierają lecytynę – naturalny emulgator, który łączy tłuszcz z wodnymi składnikami, takimi jak ocet czy sok z cytryny, stabilizując majonez i nadając mu zwartą konsystencję oraz bogaty, maślany smak.
W tym przepisie używamy całych, gotowanych jajek. Gotowanie eliminuje ryzyko zakażenia bakteriami, natomiast białka sprawiają, że majonez jest lżejszy, mniej tłusty i delikatniejszy w smaku, a jednocześnie wciąż kremowy.
Drugą istotną zmianą jest brak oleju, który w tradycyjnym majonezie jest jednym z głównych składników - emulguje z żółtkiem jajka, nadając gęstą konsystencję. Tutaj nie używamy oleju, dzięki czemu powstaje produkt zdecydowanie lżejszy, mniej kaloryczny i delikatniejszy w smaku. Świetnie sprawdzi się u osób, które chcą zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie lub szukają lżejszej wersji klasycznego sosu.
Przepis na domowy majonez z gotowanych jajek
Składniki:
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki stołowe wody,
- 1 łyżka musztardy,
- pół łyżeczki octu jabłkowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Umieść jajka w garnku z wodą, postaw na średnim ogniu.
- Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut.
- Następnie wyłącz ogień i przełóż jajka do zimnej wody.
- Odczekaj chwilę, aż jajka lekko ostygną i obierz je ze skorupki.
- Następnie umieść jajka, musztardę, ocet, sól i 3 łyżki wody w misce do miksowania.
- Ubijaj mikserem ręcznym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- W razie potrzeby dodaj pozostałą łyżkę wody, aby majonez miał pożądaną konsystencję.
- Przełóż gotowy majonez do oczyszczonego słoika, przykryj i schłodź w lodówce.
- Majonez możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Smacznego!
Tak przygotowany majonez idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, faszerowanych jajek czy sałatki jarzynowej.