Tajemnice sera. Wykorzystaj te rady, aby zachować jego cenne właściwości
Polacy kochają sery i kupują je w dużych ilościach. Wykorzystywane są na różne sposoby - jako dodatki, posypka, samodzielna przegryzka. Jednak czy każdy wie jak należy go przechowywać i podawać, aby zachować jego cenne właściwości?
Ser
Polacy kochają sery i kupują je w dużych ilościach. Wykorzystywane są na różne sposoby - jako dodatki, posypka, samodzielna przegryzka. Jednak czy każdy wie jak należy go przechowywać i podawać, aby zachować jego cenne właściwości?
Kupowanie sera w plastrach
Jeśli decydujemy się na ser w plasterkach to lepiej, żebyśmy poprosili o pokrojenie go na naszych oczach. Mamy wtedy pewność, że jest świeży. Jest to bardzo ważne, ponieważ po przekrojeniu ser zachowuje swoje wartości przez 3 dni.
Przechowywanie
Ser koniecznie musi być przechowywany w opakowaniu, aby zapobiec przenikaniu zapachów z lodówki. Jednak nie należy go pakować w folię, ponieważ musi oddychać. Dlatego najlepiej owinąć go w papier. Najlepiej nie kupować sera na zapas. Pokrojone w plasterki mogą być w lodówce 3-4 dni, te w kawałku nawet do 3 tygodni (pod warunkiem, że opakowanie nie jest napoczęte, bo wtedy dostaje się do niego powietrze i dochodzi do różnych reakcji chemicznych). Sera nie można zamrażać.
Krojenie
Należy przestrzegać prawidłowego kierunku krojenia sera po to, aby zachować walory smakowe. Krojenie zaczynamy od skórki do wewnątrz. Ważny jest także wybór noża. Twarde sery należy kroić tym o szerokim ostrzu. Można także wykorzystać krajalnicę lub specjalną łopatkę. Do miękkich serów są przeznaczone noże o wąskim ostrzu lub dość szerokie z otworami w środku.
Podanie
Aby cieszyć się pełnią smaku i zapachu sera żółtego należy kroić go i podawać w temperaturze pokojowej. Jeśli był przechowywany w lodówce, należy go wyjąć na godzinę przed podaniem po to, aby odzyskał swój smak i aromat.
Sery topione
Lepiej ich unikać, ponieważ nie zawierają wartości odżywczych. Jest to wyrób seropodobny i nie ma nic wspólnego z prawdziwym. Bywają wzbogacane rozmaitymi środkami chemicznymi. Zawierają fosforany, które wchodząc w kontakt z wapnem powodują jego ubytki i prowadzą do osteoporozy. W jego składzie pojawia się także azotan sodu, który ma działanie rakotwórcze. Do tego jest bardzo kaloryczny - 100 g zawiera 30 g tłuszczu oraz ok. 300 kcal.
Ser i wino
Nie bójmy się eksperymentować z połączeniami smaków. Wino i ser można łączyć na zasadzie podobieństwa lub kontrastu. Warto wypróbować obie opcje i wybrać tę, która nam bardziej odpowiada. Twarde i zdecydowane w smaku sery można podawać z winami wyrazistymi i ciężkimi, głównie czerwonymi. Miękkie i łagodniejsze sery pasują do lżejszych win białych.