WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Tajemnice sera. Wykorzystaj te rady, aby zachować jego cenne właściwości

Polacy kochają sery i kupują je w dużych ilościach. Wykorzystywane są na różne sposoby - jako dodatki, posypka, samodzielna przegryzka. Jednak czy każdy wie jak należy go przechowywać i podawać, aby zachować jego cenne właściwości?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Ser

Obraz
© Shutterstock.com

Polacy kochają sery i kupują je w dużych ilościach. Wykorzystywane są na różne sposoby - jako dodatki, posypka, samodzielna przegryzka. Jednak czy każdy wie jak należy go przechowywać i podawać, aby zachować jego cenne właściwości?

/ 7Kupowanie sera w plastrach

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli decydujemy się na ser w plasterkach to lepiej, żebyśmy poprosili o pokrojenie go na naszych oczach. Mamy wtedy pewność, że jest świeży. Jest to bardzo ważne, ponieważ po przekrojeniu ser zachowuje swoje wartości przez 3 dni.

/ 7Przechowywanie

Obraz
© Shutterstock.com

Ser koniecznie musi być przechowywany w opakowaniu, aby zapobiec przenikaniu zapachów z lodówki. Jednak nie należy go pakować w folię, ponieważ musi oddychać. Dlatego najlepiej owinąć go w papier. Najlepiej nie kupować sera na zapas. Pokrojone w plasterki mogą być w lodówce 3-4 dni, te w kawałku nawet do 3 tygodni (pod warunkiem, że opakowanie nie jest napoczęte, bo wtedy dostaje się do niego powietrze i dochodzi do różnych reakcji chemicznych). Sera nie można zamrażać.

/ 7Krojenie

Obraz
© 123RF.COM

Należy przestrzegać prawidłowego kierunku krojenia sera po to, aby zachować walory smakowe. Krojenie zaczynamy od skórki do wewnątrz. Ważny jest także wybór noża. Twarde sery należy kroić tym o szerokim ostrzu. Można także wykorzystać krajalnicę lub specjalną łopatkę. Do miękkich serów są przeznaczone noże o wąskim ostrzu lub dość szerokie z otworami w środku.

/ 7Podanie

Obraz
© WP.PL

Aby cieszyć się pełnią smaku i zapachu sera żółtego należy kroić go i podawać w temperaturze pokojowej. Jeśli był przechowywany w lodówce, należy go wyjąć na godzinę przed podaniem po to, aby odzyskał swój smak i aromat.

/ 7Sery topione

Obraz
© Shutterstock.com

Lepiej ich unikać, ponieważ nie zawierają wartości odżywczych. Jest to wyrób seropodobny i nie ma nic wspólnego z prawdziwym. Bywają wzbogacane rozmaitymi środkami chemicznymi. Zawierają fosforany, które wchodząc w kontakt z wapnem powodują jego ubytki i prowadzą do osteoporozy. W jego składzie pojawia się także azotan sodu, który ma działanie rakotwórcze. Do tego jest bardzo kaloryczny - 100 g zawiera 30 g tłuszczu oraz ok. 300 kcal.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru