Jakie warzywa i owoce są modyfikowane genetycznie

Spotykamy się z nimi na co dzień, często nawet o tym nie wiemy. Czym jest GMO? I najważniejsze - czy GMO jest bezpieczne i nie będzie miało negatywnych konsekwencji w przyszłości?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ogromny postęp, jaki został osiągnięty na gruncie badań z dziedziny genetyki i biologii molekularnej doprowadził do powstania organizmów modyfikowanych genetycznie - GMO. Modyfikacja genetyczna polega na chemicznej ingerencji z DNA poprzez usunięcie, dodanie lub zamianę jednego lub więcej genów pochodzących najczęściej od innego organizmu. Dzięki temu zmodyfikowany organizm nabiera pożądanej cechy, która nie występuje naturalnie. Takie zmiany mają na celu zwiększyć produkcję, uodpornić na choroby czy szkodniki, zwiększyć wartość biologiczną organizmu a także uatrakcyjnić właściwości takie jak smak czy kolor.

Pierwszymi organizmami, które zostały poddane modyfikacją genetycznym były rośliny, których celem modyfikacji byo uzyskanie odporności na choroby i owady. Taka zmiana miała wielkie znaczenie w krajach głodujących, gdzie hodowla rośliny odpornych na choroby wpłynęła na zwiększenie plonów.

Zmiany mające na celu wprowadzenie większej wartości odżywczej zapobiegają niedoborom składników wynikających z nieprawidłowego żywienia. Przykładem takiej modyfikacji jest ryż „Golden Rice" ze zwiększoną zawartością beta-karotenu ( prowitaminy witaminy A),witaminy E, cynku, żelaza oraz pełnowartościowego białka . Zmiana ta była podyktowana rosnącym na całym świecie niedoborem witaminy A u dzieci w wieku przedszkolnym.

Inne genetycznie modyfikowane rośliny to m.in. pomidory, w których uzyskuje się większą zawartość karotenu oraz opóźnia dojrzewanie. Zmiany mające na celu przedłużyć trwałość oraz uodpornić na owady i choroby dokonano na niektórych odmianach winogron, bananów, ziemniaków, buraków cukrowych oraz dyni . Modyfikacja zbóż ma za zadanie zwiększyć odporność na herbicydy oraz na ekstremalna pogodę, suszę i zimno

Interesującą modyfikacją są objęte niektóre odmiany sałaty oraz bananów, ich celem jest zabezpieczenie przed zakażeniem żółtaczką typu B, natomiast transgeniczna marchewka ma ochraniać przed wrzodami żołądka.

Obecnie uprawą roślin transgenicznych zajmują się 22 państwa. Prym w tym przedsięwzięciu wiodą Stany Zjednoczone, które zmieniają 15 gatunków roślin, a łączna liczba modyfikacji wynosi 117. Dla porównania Austria i Nowa Zelandia modyfikują 6 gatunków roślin a kraje Unii Europejskiej, w tym również Polska, 5 gatunków: soję, kukurydzę, rzepak, bawełnę i buraki cukrowe.
Według amerykańskich opracowań na rynku znajduję się 60-70% żywności, w której znajduje się przynajmniej jeden składnik z roślin genetycznie zmodyfikowanych. Najczęściej występują one w mące sojowej i kukurydzianej, skrobi kukurydzianej, olejach, syropie kukurydzianym oraz lecytynie.

Jak widać, wg amerykańskich badań procent żywności zawierającej rośliny transgeniczne jest bardzo duży. Również jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas, chociaż raz, jak nie ciągle, spożywa żywność, która zawiera zmieniony genetycznie składnik.

Zapewne pierwsze pytanie, które od razu nasuwa się na myśl brzmi: czy żywność zmodyfikowana genetycznie jest bezpieczna? Na odpowiedź będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Ze względu na krótki czas istnienia transgenicznej żywności jest za mało badań, by dać rzetelną odpowiedź co do bezpieczeństwa i ewentualnych negatywnych skutk ów spożywania GMO. Dzisiaj genetycy i naukowcy pozytywnie wypowiadają się ta temat zmienionej genetycznie żywności, ale dopiero po wielu latach dowiemy się, jaki rzeczywiście wpływ miało spożywanie GMO.

Marlena Jankowska, dietetyk/ kku

fot. Adam Gault/Digital Vision/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej