Domowy chleb - praktyczne porady przed wypiekiem

Domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. I choć wiele osób rezygnuje z tego zajęcia bojąc się porażki, to pieczenie chleba czy bułek w domu nie jest takie trudne. Trzeba opanować podstawy i wszystko pójdzie jak z płatka. Pyszne, własnej roboty pieczywo na śniadanie będzie nagrodą za naszą pracę i wzbudzi zachwyt znajomych. Oto praktyczne porady i garść przepisów na różnego typu pieczywo. Dla zwolenników produktów ze sklepu przedstawiamy również zalecenia piekarza, jak w trakcie zakupów rozpoznać dobry chleb.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Domowe pieczywo na śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

Domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. I choć wiele osób rezygnuje z tego zajęcia bojąc się porażki, to pieczenie chleba czy bułek w domu nie jest takie trudne. Trzeba opanować podstawy i wszystko pójdzie jak z płatka. Pyszne, własnej roboty pieczywo na śniadanie będzie nagrodą za naszą pracę i wzbudzi zachwyt znajomych. Oto praktyczne porady i garść przepisów na różnego typu pieczywo. Dla zwolenników produktów ze sklepu przedstawiamy również zalecenia piekarza, jak w trakcie zakupów rozpoznać dobry chleb.

/ 7Podstawy domowej piekarni

Obraz
© 123RF.COM

Zaczynając przygodę z wypiekaniem domowego pieczywa, warto spróbować zrobić zakwas chlebowy. Dzięki temu nasze bochenki będą bardziej przypominać tradycyjne pieczywo. Robienie zakwasu wcale nie jest trudne. Bierzemy pół szklanki mąki żytniej, mniej więcej tyle samo wody, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepsza temperatura to 25-30 stopni C, w niższej - zakwaszanie trwa dłużej, w wyższej z kolei - fermentacja się nie udaje. Po 24 godzinach, znowu dajemy pół szklanki mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy i odstawiamy.

Co jakiś czas można ciasto dodatkowo przemieszać, żeby bakterie mogły lepiej "pracować". Procedurę powtarzamy przez 4-5 dni dodając każdej doby garść mąki i trochę wody.

/ 7Sekrety zakwasu

Obraz
© 123RF.COM

Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce. Fermentacja zostaje w ten sposób zwolniona - inaczej musielibyśmy go "karmić", czyli dodawać nowe porcje mąki i wody. Zakwas stojący w temperaturze pokojowej po "przerobieniu" nowych składników (trwa to ok. dobę) zaczyna powoli obumierać.

Mając gotowy zakwas możemy wziąć się za wyrób chleba. I tu nic nie ograniczy naszej inwencji - można zrobić chleb z pszennej mąki, mąki żytniej (wymieszanej z pszenną), mąki razowej, morki orkiszowej, mąki z cieciorki (wymieszanej z pszenną), z dodatkami w postaci nasion, orzechów czy owoców lub bez żadnych dodatków.

/ 7Chleb żytni

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg mąki żytniej razowej, łyżka kminku, łyżka soli, 2 łyżki oleju, mąka do posmarowania formy.

Przygotowanie: szklankę żytniej mąki zalewamy aktywnym zakwasem, tak by powstała gęsta papka, pozostawiamy w ciepłym miejscu do następnego dnia, do wyrośnięcia. W przeddzień pieczenia sfermentowany zaczyn mieszamy z 3-4 szklankami ciepłej wody, łączymy z czterema szklankami mąki i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. W tym czasie powiększa ono swoją objętość. Potem stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę energicznie mieszając ciasto drewnianą łyżką, Wyrabiamy (około 20 minut) z dodatkiem soli i kminku. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Formy smarujemy olejem, posypujemy mąką i napełniamy ciastem do połowy. Pieczemy godzinę w temperaturze 210 stopni C. Przed wyjęciem z pieca chleb smarujemy ciepłą wodą.

/ 7Chlebek z makiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki wody, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki płatków chilli, 2 łyżeczki suszonego oregano, mak do posypania chleba.

*Przygotowanie: *w misce mieszamy mąkę, sól i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Mieszamy masę dokładnie. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego miejsca na noc. Następnego dnia ściągamy folię spożywczą i mieszamy energicznie łyżką masę chlebową. Przekładamy masę do na prostokątną formę do pieczenia (aby chleb miał ładny kształt, można również przełożyć go do tortownicy). Posypujemy chleb makiem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200-220 stopni C.

/ 7Pszenne bułeczki z ziarnami

Obraz

*Składniki: *40 g drożdży, 550 g mąki pszennej, pół szklanki mleka, 1 jajko, dwie łyżki masła, sześć łyżek wody, łyżeczka cukru, 1 jajko do posmarowania bułek, 3/4 łyżeczki soli, ser żółty, mak, sezam, dowolne płatki i ziarna do posypania.

Przygotowanie: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony zaczyn odstawić pod przykryciem na godzinę. Do miski wsypać mąkę, sól, zrobić dołek, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży, jajo, rozpuszczone masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatać ciasto - powinno być dość miękkie. Gdyby okazało się zbyt kleiste, podsypać mąką. Kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu pod czystą lnianą ściereczką aż podwoi swą objętość. Ponownie szybko zagnieść ciasto, odcinać z niego nieduże kawałki i formować bułeczki. Gotowe bułki układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. Smarować wierzch jajkiem i posypywać makiem, sezamem, płatkami zbożowymi albo startym serem i ostrą papryką. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 7Jak rozpoznać dobry chleb?

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne