Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Zanim jednak zaparzymy kofeinowy napój, warto sięgnąć po szklankę wody z jednym prostym i niedrogim dodatkiem.
Osoby, które na co dzień borykają się z wysokim poziomem cukru we krwi, muszą uważać nie tylko na to, co jedzą, ale i na to, co piją. Szklanka wody połączona z łyżką octu jabłkowego może okazać się prawdziwym wsparciem w walce z insulinoopornością lub cukrzycą typu drugiego. Ten mały nawyk pomoże poczuć się lepiej i poprawić wyniki.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Dlaczego warto pić ocet?
Kluczowym składnikiem odpowiadającym za jego prozdrowotne działanie jest kwas octowy. To główny komponent każdego octu, chociaż w occie jabłkowym często występuje on w połączeniu z enzymami i tzw. matką octową.
Ocet jabłkowy może zwiększać zdolność komórek do absorbowania glukozy z krwi, co sprawia, że organizm staje się bardziej wrażliwy na działanie insuliny. Jest to szczególnie korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Ocet może spowalniać aktywność niektórych enzymów trawiennych, które rozkładają węglowodany złożone na cukry proste. Oznacza to, że skrobia jest wolniej wchłaniana do krwiobiegu, co skutkuje wolniejszym i niższym wzrostem poziomu glukozy po posiłku.
Ocet może również spowalniać tempo, w jakim pokarm opuszcza żołądek i przechodzi do jelita cienkiego. To naturalnie wydłuża proces wchłaniania glukozy, zapobiegając jej gwałtownym skokom.
Metaanaliza wykazała, że spożycie octu jabłkowego znacząco obniżyło poziom glukozy w osoczu na czczo (FPG) średnio o 7,97 mg/dL. Na dodatek spożycie octu jabłkowego znacząco zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego (średnio o 6,06 mg/dL), a w podgrupach pacjentów z cukrzycą typu 2 również triglicerydów.
Jak pić ocet?
Najczęściej zaleca się, aby pić wodę z octem rano na czczo lub bezpośrednio przed posiłkami, zwłaszcza tymi bogatymi w węglowodany. Przygotowanie jest bardzo proste, bo do szklanki wody wystarczy dodać łyżkę dobrej jakości octu jabłkowego, wymieszać i wypić. Nigdy nie należy pić octu nierozcieńczonego, ponieważ jego wysoka kwasowość może uszkodzić szkliwo zębów i podrażnić przełyk.
Chociaż ocet jabłkowy jest obiecującym naturalnym środkiem, nie może zastąpić standardowego leczenia cukrzycy ani diety zaleconej przez lekarza lub dietetyka. Zawsze należy skonsultować chęć włączenia octu do diety z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmuje się leki obniżające poziom cukru.
Źródła:
- Jafarirad, S., Elahi, M.-R., Mansoori, A., Khanzadeh, A., & Haghighizadeh, M.-H. (b.r.). The improvement effect of apple cider vinegar as a functional food on anthropometric indices, blood glucose and lipid profile in diabetic patients: a randomized controlled clinical trial
- Hadi, A., Pourmasoumi, M., Najafgholizadeh, A., Clark, C. C. T., & Esmaillzadeh, A. (b.r.). The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.