WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Stewia - alternatywa dla białego cukru

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania białego cukru na rzecz zdrowszych zamienników. Poszukując alternatywy dla słodkich kryształków warto zainteresować się stewią. To produkt, który zyskuje coraz większe popularność i uznanie. Co ciekawe, łatwo można uprawiać tę roślinę w ogródki lub doniczce. O to co warto wiedzieć o stewii i jak wygląda jej uprawa.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zdrowa alternatywa

Obraz
© 123RF.COM

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania białego cukru na rzecz zdrowszych zamienników. Poszukując alternatywy dla słodkich kryształków warto zainteresować się stewią. To produkt, który zyskuje coraz większą popularność i uznanie. Na rynku roślina ta dostępna jest w postaci suszonych liści, skoncentrowanego proszku, płynu lub tabletek. Ceny produktów wahają się od 20 do 50 zł, ale należy podkreślić, że stewia jest o wiele bardziej wydajna niż zwykły cukier, dlatego inwestycja ta jest opłacalna. Co ciekawe, łatwo można uprawiać ją w ogródku lub w doniczce. Oto co warto wiedzieć o stewii i jak wygląda jej uprawa.

/ 7Wyjątkowa roślina

Obraz
© 123RF.COM

Stewia to rodzaj rośliny obejmujący ok. 240 gatunków z całego świata. Za słodycz rośliny odpowiadają słodkie substancje zawarte w jej liściach - glikozydy stewiolowe. Wlicza się do nich kilka rodzajów substancji, każda o innej słodyczy, np. rebaudiozyd A jest 250-450 razy słodszy od sacharozy, a stewiozyd 250-300 razy. W zależności od stężenia różnych rodzajów glikozydów stewiolowych zmienia się więc słodycz samego liścia, jak i gotowych słodzików.

Produkt ten poleca się szczególnie osobom, które dbają o sylwetkę. Ze względu na to, że nasz organizm nie trawi glikozydów, stewia nie dostarcza kalorii, a odporność na działanie wysokich temperatur czyni z niej idealny dodatek do potraw i wypieków. Ponadto stewia wspomaga procesy trawienne, a tym samym reguluje apetyt.

/ 7Skąd się bierze posmak stewii?

Obraz
© 123RF.COM

Liście stewii charakteryzuje lukrecjowy posmak oraz słodycz wolniej rozwijająca się niż w przypadku sacharozy. Gorzkawy posmak wyraźnie występuje przy dużym stężeniu glikozydów, najczęściej, gdy użyje się zbyt dużo słodzika. Naukowcy i producenci słodzików zajmują się łączeniem glikozydów stewiolowych z różnymi nośnikami, w celu uzyskania optymalnego smaku produktu - bez gorzkiego posmaku i o odpowiednio zbilansowanej słodyczy, która ułatwi dozowanie stewii.

- Trudno jest operować substancją 300 razy słodszą od cukru, szczególnie jeśli są to ilości o objętości łyżeczki do herbaty. Dlatego producenci opracowują takie formuły, jak stewia w kryształkach 1:1 lub 1:10, której dodaje się tyle samo co cukru lub dziesięć razy mniej. To bardzo ułatwia stosowanie słodzika - mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.

Dobrym nośnikiem jest np. pozyskiwany z owoców erytrytol czy gliceryna. Lepiej uważać natomiast na słodziki na nośnikach, takich jak maltodekstryna czy dekstroza, które mają indeks glikemiczny powyżej 100, czyli wyższy niż cukier.

/ 7Wykorzystanie stewii w kuchni i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Stewia sprawdzi się przede wszystkim jako zamiennik dla cukru. Można nią słodzić napije, przetwory i inne potrawy. Ale to nie jedyne jej zastosowanie. Roślina ta wykorzystywana jest do wyrobów kosmetycznych. Ma zbawienne działanie na skórę trądzikową, przyspieszaja gojenie się wyprysków, a także wrzodów. Wykazuje ponadto właściwości dezynfekujące i zmniejsza ilość produkowanego sebum, dzięki czemu warto jej używać jako naturalne remedium na nieestetyczne zaskórniaki. Ze względu na swoje działanie bakteriobójcze znalazła dodatkowo zastosowanie jako składnik zapobiegających próchnicy past do mycia zębów.

/ 7Jak stewia wpływa na zdrowie?

Obraz
© 123RF.COM

Stewia, zwana również ziołem miodowym, nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego jest bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę. Można używać jej również w przypadku fenyloketonurii. Ze względu na swój skład i właściwości zalecana jest również w profilaktyce chorób układu krążeniowego - nie przyczynia się bowiem do powstawania tkanki tłuszczowej, chroni przed wysokim poziomem "złego" cholesterolu, nadciśnieniem tętniczym i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. O pozytywnym wpływie stewii na zdrowie świadczy również obecność w jej składzie cennych dla organizmu mikroelementów, takich jak np. żelazo, wapń, magnez i beta-karoten.

/ 7Czy stewia może być niebezpieczna?

Obraz
© 123RF.COM

Większość dodatków do żywności ma określaną bezpieczną dawkę dzienną, czyli w skrócie ADI. Norma dla glikozydów stewiolowych, w przeliczeniu na czysty stewiol, została ustalona na 4 mg/kg ciała na dobę. W przeliczaniu na glikozydy stewiolowe to około 11 mg/kg ciała na dobę. Wygląda na mało? Dla osoby ważącej 70 kg to dawka odpowiadająca ponad 215 gramom cukru. Mało kto używa dziennie szklankę cukru - to ponad 43 łyżeczki!

Badania przeprowadzone przez JECFA (Joint Experts Committee on Food Additives) w celu określenia poziomu ADI wykazały, że nawet spożycie 100 razy wyższej dawki glikozydów stewiolowych niż dzienna bezpieczna dawka, nie ma negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. Badania nie wykazały działania rakotwórczego, negatywnego wpływu na płodność ani zmiany genów pod wpływem glikozydów.

/ 7Uprawa stewii

Obraz
© 123RF.COM

Ta wieloletnia roślina nie jest kłopotliwa w uprawie i dostosuje się do warunków panujących zarówno w doniczce, jak i bezpośrednio na gruncie. Powinna być sadzona w marcu, najlepiej najpierw w doniczkach, do których wrzucamy 3-4 ziarenka. Następnie po rozsadzeniu można wystawić ją na dobrze nasłonecznione miejsce. Aby roślina mogła w pełni się rozwinąć, potrzebuje dość ciepłej temperatury, najlepiej przekraczającej 15 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby zapewnić jej optymalne nawodnienie - nie sprzyja jej ani zalegająca woda, ani przedłużająca się susza.

Pierwsze kwiaty pojawią się po upływie około trzech miesięcy od zasadzenia - nie powinny jednak rozwinąć się całe i wcześniej należy je wyciąć (inaczej porost nowych liści zostanie zahamowany, a widoczne będą gorzkie). Najsłodsze liście są w czasie jesieni, jednak zbierać i zasuszać można je przez cały okres wegetacyjny.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru