Jak przygotować kaszę jaglaną?
Ten rodzaj kaszy przygotowuje się bardzo szybko. Najpierw należy przesypać ją na sito, a następnie przelać, najlepiej dwukrotnie, wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Potem wystarczy wsypać ją do garnuszka i zalać wrzątkiem (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Teraz wystarczy dodać szczyptę soli do smaku i gotować pod przykryciem, bez mieszania, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Tak ugotowany przysmak może być jedzony zarówno na słono, jak i na słodko. Pasuje do każdego rodzaju mięsa (zamiast ryżu, ziemniaków), zup, można zrobić z niej kopytka, ciasto, placki, pasztet, budyń, knedle, koktajl. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie, wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną na wodzie albo mleku, dodasz do niej bakalie, owoce, orzechy i pełnowartościowy posiłek gotowy.