Kasza jaglana na słodko

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Jedz na zdrowie

Obraz
© Shutterstock.com

Kasze są pożywne, sycące i pyszne. Nic więc dziwnego, że dietetycy przekonują, byśmy wprowadzili ją do codziennego menu. Kasze dostarczają nam wielu cennych substancji, rozgrzewają, pomagają w walce z wieloma chorobami. Prym wiedzie kasza jaglana, przez lata zapomniana i niedoceniana, znów króluje na naszych stołach. Smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej - pasuje do mięs, sosów, sałatek, zup. Jest też doskonałą bazą do przygotowania deserów. Deser z kaszy? Tak, to możliwe. Przekonajcie się sami.

/ 7Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Obraz
© 123RF.COM

Kaszę jaglaną pozyskiwano z prosa już tysiące lat temu, jest najstarszą, a zarazem jedną z najzdrowszych kasz jakie istnieją. Jagły zawierają szereg składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Kasza jaglana posiada dużą ilość białka łatwo przyswajalnego, ale za to niewiele skrobi. Cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza. Dzięki temu, że kasza jaglana jest lekkostrawna i nie posiada w swoim składzie glutenu powinna być zawarta w diecie osób cierpiących na celiakię, uczulonych na gluten, jak również chorujących na niedokrwistość. Jest idealnym, naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, dlatego zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Kasza jaglana jest ważnym elementem diety zasadowej, gdyż wraz z kaszą gryczaną (jako jedyne spośród kasz) wykazują działanie zasadotwórcze oraz spełniają ważną funkcję w stabilizacji kwasowo-zasadowej organizmu.

/ 7Jak prawidłowo gotować kasze jaglaną?

Obraz
© Shutterstock.com

Przed ugotowaniem kaszę dokładnie wypłusz w ciepłej i zimnej wodzie, by pozbyć się goryczki. Aby kasza jaglana po ugotowaniu była sypka wystarczy, że szklankę kaszy zalejesz 2,5 szklankami wody i będziesz gotować do chwili, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zawiń garnek w koc i pozostaw na godzinę, by na pewno nie była surowa. Jeżeli chcesz, aby ugotowana kasza była kleista, wymieszaj ją z odrobiną wody lub mleka, a następnie przelej do wrzątku (1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody). Gotuj 35-40 min. Aby kasza zyskała delikatniejszy smak, ugotuj ją w mleku wymieszanym z wodą w proporcjach 1:1.

/ 7Mus czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszka mleka kokosowego, tabliczka gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie: kaszę zalej mlekiem kokosowym i zblenduj na gładki krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wlej do masy, dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się puszysta i delikatna. Mus przełóż do szklanek i udekoruj wiórkami czekoladowymi, świeżymi owocami oraz listkami mięty.

/ 7Warstwowy deser z owocami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na mleku, 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu, 200 ml kremówki, 200 g mrożonych wiśni.
Przygotowanie: do ugotowanej kaszy dodaj śmietankę. Zblenduj. Do rondelka wsyp wiśnie, dodaj cukier i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok i powstanie gęsty syrop. W pucharkach układaj na przemian truskawki i wiśnie. Przed podaniem schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

/ 7Jagielnik

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 300 g kaszy jaglanej, 3 szklanki mleka roślinnego, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5, szklanki rodzynek, 0,5 szklanki wody, 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kaszę opłucz dokładnie, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez ok. 25 min. na małym ogniu. Po tym czasie do kaszy dodaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj rodzynki. Wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy (22 cm) i piecz przez 50 min. w 180 stopniach.

/ 7Jaglane muffinki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 2 duże jabłka, 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek, 1 szklanka soku jabłkowego, cynamon, 3 łyżki cukru trzcinowego, łyżka masła.
Przygotowanie: jabłka obierz i zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Kaszę wymieszaj z żurawiną, cynamonem, cukrem i jabłkami. Formę do muffinek wyłóż silikonowymi papilotkami. Wypełnij je „ciastem”. Do każdej muffinki wlej 3 łyżki soku. Formę przykryj folią aluminiową. Piecz przez 30 min w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany