Jedz na zdrowie
Kasze są pożywne, sycące i pyszne. Nic więc dziwnego, że dietetycy przekonują, byśmy wprowadzili ją do codziennego menu. Kasze dostarczają nam wielu cennych substancji, rozgrzewają, pomagają w walce z wieloma chorobami. Prym wiedzie kasza jaglana, przez lata zapomniana i niedoceniana, znów króluje na naszych stołach. Smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej - pasuje do mięs, sosów, sałatek, zup. Jest też doskonałą bazą do przygotowania deserów. Deser z kaszy? Tak, to możliwe. Przekonajcie się sami.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną pozyskiwano z prosa już tysiące lat temu, jest najstarszą, a zarazem jedną z najzdrowszych kasz jakie istnieją. Jagły zawierają szereg składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Kasza jaglana posiada dużą ilość białka łatwo przyswajalnego, ale za to niewiele skrobi. Cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza. Dzięki temu, że kasza jaglana jest lekkostrawna i nie posiada w swoim składzie glutenu powinna być zawarta w diecie osób cierpiących na celiakię, uczulonych na gluten, jak również chorujących na niedokrwistość. Jest idealnym, naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, dlatego zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Kasza jaglana jest ważnym elementem diety zasadowej, gdyż wraz z kaszą gryczaną (jako jedyne spośród kasz) wykazują działanie zasadotwórcze oraz spełniają ważną funkcję w stabilizacji kwasowo-zasadowej organizmu.
Jak prawidłowo gotować kasze jaglaną?
Przed ugotowaniem kaszę dokładnie wypłusz w ciepłej i zimnej wodzie, by pozbyć się goryczki. Aby kasza jaglana po ugotowaniu była sypka wystarczy, że szklankę kaszy zalejesz 2,5 szklankami wody i będziesz gotować do chwili, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zawiń garnek w koc i pozostaw na godzinę, by na pewno nie była surowa. Jeżeli chcesz, aby ugotowana kasza była kleista, wymieszaj ją z odrobiną wody lub mleka, a następnie przelej do wrzątku (1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody). Gotuj 35-40 min. Aby kasza zyskała delikatniejszy smak, ugotuj ją w mleku wymieszanym z wodą w proporcjach 1:1.
Mus czekoladowy
Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszka mleka kokosowego, tabliczka gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie: kaszę zalej mlekiem kokosowym i zblenduj na gładki krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wlej do masy, dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się puszysta i delikatna. Mus przełóż do szklanek i udekoruj wiórkami czekoladowymi, świeżymi owocami oraz listkami mięty.
Warstwowy deser z owocami
Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na mleku, 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu, 200 ml kremówki, 200 g mrożonych wiśni.
Przygotowanie: do ugotowanej kaszy dodaj śmietankę. Zblenduj. Do rondelka wsyp wiśnie, dodaj cukier i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok i powstanie gęsty syrop. W pucharkach układaj na przemian truskawki i wiśnie. Przed podaniem schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Jagielnik
Składniki: 300 g kaszy jaglanej, 3 szklanki mleka roślinnego, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5, szklanki rodzynek, 0,5 szklanki wody, 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kaszę opłucz dokładnie, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez ok. 25 min. na małym ogniu. Po tym czasie do kaszy dodaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj rodzynki. Wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy (22 cm) i piecz przez 50 min. w 180 stopniach.
Jaglane muffinki
Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 2 duże jabłka, 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek, 1 szklanka soku jabłkowego, cynamon, 3 łyżki cukru trzcinowego, łyżka masła.
Przygotowanie: jabłka obierz i zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Kaszę wymieszaj z żurawiną, cynamonem, cukrem i jabłkami. Formę do muffinek wyłóż silikonowymi papilotkami. Wypełnij je „ciastem”. Do każdej muffinki wlej 3 łyżki soku. Formę przykryj folią aluminiową. Piecz przez 30 min w 180 stopniach.