Nietypowe kotlety - sposób na pyszny i zdrowy posiłek

Bez grama mięsa, a równie smaczne. Przepisy dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Obraz
© 123RF.COM

Kotlet kojarzy nam się zwykle z mieloną wieprzowiną, która w powszechnej opinii powinna stanowić jego podstawowy składnik. Czy aby na pewno? Wbrew pozorom mięso wcale nie musi stanowić obowiązkowego dodatku, bowiem pyszne kotlety przygotujemy również z innych, często dużo zdrowszych i tańszych produktów.

Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że kasza to jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Na przykład gryczana dostarcza solidnej porcji błonnika, magnezu, żelaza, węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka czy kwasu foliowego - witaminy bardzo potrzebnej zwłaszcza kobiecie w ciąży, niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.

Kasza gryczana może stanowić bazę do smakowitych kotletów. Po ugotowaniu i wystudzeniu mieszamy ją z twarogiem (najlepiej półtłustym) oraz podsmażoną cebulką, dodajemy surowe jajko i trochę bułki tartej, doprawiamy posiekanym koperkiem, szczyptą majeranku i smażymy na patelni aż do zrumienienia.

/ 6Kotlety z pieczarek i sera żółtego

Obraz
© Shutterstock.com

Choć grzyby nie mogą pochwalić się zbyt dużą wartością odżywczą - zawierają przeszło 90 proc. wody (dzięki temu są niskokaloryczne), a resztę stanowią węglowodany i niepełnowartościowe białko, to jednak czasem trudno oprzeć się ich smakowi. Dlatego warto z nimi poeksperymentować w kuchni, na przykład przygotowując smaczne kotlety z łatwo dostępnych o każdej porze roku pieczarek.

Podsmażamy cebulkę, dodajemy drobno posiekane lub starte grzyby i chwilę dusimy. Przekładamy do miski i mieszamy ze startym serem żółtym i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową, dodajmy bułkę tartą, formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.

/ 6Kotlety z dorsza

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb - już 100 g mięsa dorsza pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu, który stymuluje system odpornościowy. Jest także bogatym źródłem potrzebnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Delikatne w smaku mięso dorsza możemy wykorzystać na wiele sposobów, np. przygotowując z niego kotlety. Mielimy je w maszynce, dodajemy jajko, posiekany szczypiorek, ewentualnie drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy aż do zrumienienia.

/ 6Kotlety ziemniaczane z jajkiem na twardo

Obraz
© Shutterstock.com

Popularny w naszym kraju ziemniak jest niskokaloryczny i stanowi skarbnicę obniżającego ciśnienie potasu, żelaza (jego niedobór bywa przyczyną anemii), wapnia (wzmacnia kości), cynku (pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie), witamin z grupy B oraz flawonoidów, czyli silnych antyoksydantów.

Warto wykorzystać go do przyrządzenia pysznych kotletów. Ugotowane w koszulkach ziemniaki obieramy i mieszamy z rozdrobnionym jajkiem na twardo, podsmażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i pietruszką, a na końcu masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną, następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy kotlety i smażymy.

/ 6Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Obraz
© Shutterstock.com

W średniowiecznej Polsce kasza jaglana była jednym z podstawowych produktów spożywczych, a w odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunkach z dworu króla Władysława Jagiełły, wspomina się o niej częściej niż o chlebie. Ostatnio wraca do łask i bardzo słusznie, ponieważ dostarcza cennych substancji odżywczych, odkwasza i oczyszcza organizm, dodaje energii oraz wzmacnia odporność. Równie cennym darem natury są brokuły, uznawane za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Dlatego warto te produkty połączyć w jednej potrawie, czyli pysznych kotletach.

Kaszę i różyczki brokuła należy wcześniej ugotować i ostudzić. Następnie siekamy brokuła i mieszamy z kaszą, podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajkiem oraz kaszą manną i bułką tartą, które zwiążą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.

/ 6Kotlety z kaszanki

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowywana zgodnie z regułami sztuki masarskiej kaszanka może być wartościowym składnikiem naszej diety, ponieważ dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów, co zawdzięcza obecności kaszy i podrobów - źródła łatwo przyswajalnego żelaza.

Lubiany w Polsce przysmak może posłużyć jako inspiracja do przygotowania interesujących potraw, np. kotletów. Wydobytą z osłonki kaszankę należy zmieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej w mleku bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości