Polskie superjedzenie
Kasza jaglana zaliczana jest do kręgu żywności ekologicznej, a także tzw. superfood. I słusznie, bo jest lekkostrawna oraz zasadotwórcza, co jest kolejnym argumentem, by wprowadzić ją do diety, ponieważ większość spożywanych przez nas produktów należy do grupy kwasotwórczych.
Co prawda dostarcza ok. 320-340 kcal (na 100 g), ale jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem energii, a przy tym syci na długo. Głównym składnikiem energetycznym w kaszy jaglanej jest skrobia. Jest ona znacznie delikatniejsza niż ta występująca np. w kaszy jęczmiennej. Niestety, zawiera mniej błonnika niż inne zboża, ale pomimo to powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Powinny ją jeść szczególnie dzieci w wieku szkolnym oraz osoby pracujące umysłowo. Dzięki zawartym w niej związkom mózg pracuje o wiele intensywniej, dlatego łatwiej nam jest się skoncentrować i mamy lepszą pamięć, a także rzadziej chorujemy.