Tradycyjny domowy pasztet
Tradycyjny domowy pasztet sprawdzi się każdego dnia, zarówno na ciepło, jak i zimno - podany na śniadaniu. To świetna propozycja także na okres świąteczny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdź naszą propozycję na tradycyjny pasztet.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- - 3/4 kg wołowiny
- - 1/4 kg podgardla
- - 1/4 kg wątroby wieprzowej
- - 1/4 kg brzucha
- - włoszczyzna
- - 2 cebule
- - 3 jajka
- - 1 czerstwa bułka (można użyć również buki tartej)
- - sól, majeranek, tymianek, pieprz
- - tłuszcz do wysmarowania formy
1. Wołowinę, podgardle i brzuch gotujemy z włoszczyzną około
1,5 godziny;
2. Ugotowane mięso, wątróbkę, włoszczyznę ( z wyjątkiem pora) mielimy
3 razy. Po pierwszym zmieleniu dodajemy przyprawy do smaku, cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę , żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie ze zmieloną masą.
4. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Masę mięsną umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze