Knedle
Przepisy na knedle ze śliwkami, z truskawkami, z morelami czy z jabłkami to prawdziwy hit lata i jesieni. Wystarczy wyrobić ciasto i wymyślić sobie nadzienie. Nie muszą być to owoce. Knedle smakują też świetnie z mięsem lub szpinakiem. Do ciasta można dodać twarogu lub ziemniaków.
Knedle są popularną potrawą mączną, która na nasze stoły przywędrowała z zachodu. Najczęściej utożsamiamy je z kuchnią czeską, choć w różnych postaciach występują one w całym kręgu krajów niemieckojęzycznych. Knedle mogą być zarówno podawane w roli dania głównego, ale także świetnie spisują się jako dodatek lub smakowita przekąska. Sprawdź zgromadzone przez nas przepisy na knedle i już teraz przygotuj je dla siebie i swoich bliskich.
Knedle są daniem stosunkowo łatwym w przygotowaniu. Jedną z ich cech charakterystycznych jest kształt przypominający kulę lub podłużny walec. O istocie knedli decyduje nadzienie ciasta wyrabianego na bazie ziemniaków i drożdży. W najpopularniejszej wersji, knedle podawane są ze owocami, np. śliwkami lub truskawkami, co szczególnie przypada do gustu fanom słodkości. Jednak danie to może być również podane na słono. Przepyszne są chociażby knedle z mięsem, szpinakiem czy grzybami zanurzone w ciemnym gulaszu. Nie czekaj i już teraz znajdź w poniższym zbiorze najciekawszy przepis na knedle, który nada Twojemu obiadowi nico oryginalności.