Jajka na Wielkanoc. Przepisy na dania z jajkami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Jajka pod różną postacią stanowią świąteczną przystawkę, która obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Są pyszne, wyjątkowo dobrze prezentują się wśród wielkanocnych dań, a także dają dziesiątki możliwości. Jeśli myśleliście, że jajka faszeruje się tylko pieczarkami, a sałatki jajeczne muszą być ciężkostrawne i kaloryczne, koniecznie sprawdźcie nasze propozycje na bajecznie kolorowe i apetyczne jajka na Wielkanoc
Jajka na Wielkanoc – tradycyjne jajka faszerowane
Najbardziej znane jajka faszerowane – serwowane już przez nasze mamy i babcie – podawane na święta, ale też imprezy rodzinne to dekoracyjne jajka z farszem w skorupkach, smażone na maśle. Równie często miejsce żółtek w jajku zajmuje posiekana zielenina lub smażone pieczarki. Takiej klasyce nie oprze się nikt.
Jajka na Wielkanoc – jajka faszerowane z rybą
Łosoś a może tuńczyk? Pasta jajeczna z dodatkiem charakternej ryby będzie stanowić intrygujący akcent świątecznego śniadania. W tej wersji jajka faszerowane przypadną do gustu miłośnikom wędzonego łososia, ale także tym, którzy kochają smak sałatki jajecznej z tuńczykiem.
Jajka na Wielkanoc – jajka na ciepło
Jajko zapiekane w bekonie, a może wytrawna tarta na sposób francuski? Kto powiedział, że wielkanocne przystawki muszą być na zimno!
Jajka na Wielkanoc – sałatki jajeczne
Kochane przez dzieci i dorosłych – sycące sałatki z jajkiem w roli głównej. Z dodatkiem majonezu i warzyw będą idealnym dopełnieniem wielkanocnych wędlin, kiełbas oraz pieczystego, ale także zainteresują tych, którzy od mięsa stronią i zamiast białej kiełbasy wolą zjeść sałatkę.
Jajka na Wielkanoc – jajka w wersji fit
Nie tylko dla tych na diecie – jajka w wersji fit posmakują nawet tym, którzy nie muszą zawracać sobie głowy liczeniem kalorii. Jajka przepiórcze w galarecie, a może delikatna pasta do chleba z jajek? Sprawdźcie te propozycje, wbrew pozorom nic im nie brakuje.