Jajka na Wielkanoc. Przepisy na dania z jajkami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Jajka pod różną postacią stanowią świąteczną przystawkę, która obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Są pyszne, wyjątkowo dobrze prezentują się wśród wielkanocnych dań, a także dają dziesiątki możliwości. Jeśli myśleliście, że jajka faszeruje się tylko pieczarkami, a sałatki jajeczne muszą być ciężkostrawne i kaloryczne, koniecznie sprawdźcie nasze propozycje na bajecznie kolorowe i apetyczne jajka na Wielkanoc

Jajka faszerowaneJajek faszerowanych nie może zabraknąć podczas Wielkanocy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka na Wielkanoc – tradycyjne jajka faszerowane

Najbardziej znane jajka faszerowane – serwowane już przez nasze mamy i babcie – podawane na święta, ale też imprezy rodzinne to dekoracyjne jajka z farszem w skorupkach, smażone na maśle. Równie często miejsce żółtek w jajku zajmuje posiekana zielenina lub smażone pieczarki. Takiej klasyce nie oprze się nikt.

Jajka na Wielkanoc – jajka faszerowane z rybą

Łosoś a może tuńczyk? Pasta jajeczna z dodatkiem charakternej ryby będzie stanowić intrygujący akcent świątecznego śniadania. W tej wersji jajka faszerowane przypadną do gustu miłośnikom wędzonego łososia, ale także tym, którzy kochają smak sałatki jajecznej z tuńczykiem.

Jajka na Wielkanoc – jajka na ciepło

Jajko zapiekane w bekonie, a może wytrawna tarta na sposób francuski? Kto powiedział, że wielkanocne przystawki muszą być na zimno!

Jajka na Wielkanoc – sałatki jajeczne

Kochane przez dzieci i dorosłych – sycące sałatki z jajkiem w roli głównej. Z dodatkiem majonezu i warzyw będą idealnym dopełnieniem wielkanocnych wędlin, kiełbas oraz pieczystego, ale także zainteresują tych, którzy od mięsa stronią i zamiast białej kiełbasy wolą zjeść sałatkę.

Jajka na Wielkanoc – jajka w wersji fit

Nie tylko dla tych na diecie – jajka w wersji fit posmakują nawet tym, którzy nie muszą zawracać sobie głowy liczeniem kalorii. Jajka przepiórcze w galarecie, a może delikatna pasta do chleba z jajek? Sprawdźcie te propozycje, wbrew pozorom nic im nie brakuje.

Odrobina inspiracji na faszerowane jajka

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia