Sałatka z wędzonym łososiem

Łosoś jest źródłem witaminy D, witamin z grupy B zawiera również znaczne ilości pierwiastków takich jak selen, fosfor czy magnez. Jeżeli do łososia dorzucimy furę warzyw i jajko na twardo, otrzymamy naprawdę zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Sałatka z wędzonym łososiemSałatka z wędzonym łososiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g wędzonego łososia
  • 3 jajka na twardo
  • 1 duży pomidor
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • 3 rzodkiewki
  • 6 liści sałaty masłowej
  • 1/2 słodkiej młodej cebuli

Na sos:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Przepis

1. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Rybę porwać na mniejsze kawałki.
2. Ogórka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki.
3. Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Pomidora umyć i podzielić na cząstki.
4. Jajka pokroić w ósemki, a cebulę w piórka.
5. Składniki na sosu wymieszać ze sobą.
6. Na talerzu ułożyć liście sałaty i wyłożyć na nie warzywa i łososia.
7. Polać sosem, podawać od razu po dodaniu sosu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja