Trwa ładowanie...
d36g9o4
24-02-2021 10:02

Obowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Przepis

Faszerowane jajka to obowiązkowy punkt w wielkanocnym menu. Farsz do jajek możemy przygotować z dodatkiem łososia, awokado, kaparów czy innych ulubionych dodatków. Jednak najbardziej klasyczną propozycją będą jajka faszerowane pieczarkami. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej.

d36g9o4
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 6-8 dużych jajek
  • 10 dkg pieczarek
  • 0,5 niedużej cebulki
  • 2 łyżki startego drobno oscypka
  • kilka łyżek gęstego majonezu (najlepiej zrobić go samemu, ale jeśli kupujemy to wybierzmy bardzo gęsty i dobrej jakości)
  • 1 puszka 400 g groszku konserwowego
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka niedużych listków sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz biały mielony, estragon
Przepis
  • Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem.
  • Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając, aż odparuje cały płyn, ostudzić.
  • Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj.
  • Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek.
  • Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Obowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj