Obowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Faszerowane jajka to obowiązkowy punkt w wielkanocnym menu. Farsz do jajek możemy przygotować z dodatkiem łososia, awokado, kaparów czy innych ulubionych dodatków. Jednak najbardziej klasyczną propozycją będą jajka faszerowane pieczarkami. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wielkanoc
 - Kategoria przepisów: Przekąski
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 6-8 dużych jajek
 - 10 dkg pieczarek
 - 0,5 niedużej cebulki
 - 2 łyżki startego drobno oscypka
 - kilka łyżek gęstego majonezu (najlepiej zrobić go samemu, ale jeśli kupujemy to wybierzmy bardzo gęsty i dobrej jakości)
 - 1 puszka 400 g groszku konserwowego
 - pół pęczka szczypiorku
 - kilka niedużych listków sałaty
 - kilka gałązek natki pietruszki
 - 1 łyżeczka masła
 - sól, pieprz biały mielony, estragon
 
Przepis
- Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem.
 - Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać.
 - Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając, aż odparuje cały płyn, ostudzić.
 - Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem.
 - Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj.
 - Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek.
 - Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl