Obowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Faszerowane jajka to obowiązkowy punkt w wielkanocnym menu. Farsz do jajek możemy przygotować z dodatkiem łososia, awokado, kaparów czy innych ulubionych dodatków. Jednak najbardziej klasyczną propozycją będą jajka faszerowane pieczarkami. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej.

Obowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkamiObowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6-8 dużych jajek
  • 10 dkg pieczarek
  • 0,5 niedużej cebulki
  • 2 łyżki startego drobno oscypka
  • kilka łyżek gęstego majonezu (najlepiej zrobić go samemu, ale jeśli kupujemy to wybierzmy bardzo gęsty i dobrej jakości)
  • 1 puszka 400 g groszku konserwowego
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka niedużych listków sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz biały mielony, estragon

Przepis

  • Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem.
  • Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając, aż odparuje cały płyn, ostudzić.
  • Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj.
  • Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek.
  • Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę