Obowiązkowe na wielkanocnym stole. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Faszerowane jajka to obowiązkowy punkt w wielkanocnym menu. Farsz do jajek możemy przygotować z dodatkiem łososia, awokado, kaparów czy innych ulubionych dodatków. Jednak najbardziej klasyczną propozycją będą jajka faszerowane pieczarkami. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 6-8 dużych jajek
- 10 dkg pieczarek
- 0,5 niedużej cebulki
- 2 łyżki startego drobno oscypka
- kilka łyżek gęstego majonezu (najlepiej zrobić go samemu, ale jeśli kupujemy to wybierzmy bardzo gęsty i dobrej jakości)
- 1 puszka 400 g groszku konserwowego
- pół pęczka szczypiorku
- kilka niedużych listków sałaty
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz biały mielony, estragon
- Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem.
- Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając, aż odparuje cały płyn, ostudzić.
- Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem.
- Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj.
- Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek.
- Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze