WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Jajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanie

Jajka zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczne i bardzo szybkie śniadanie z piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego czy żółtko ma być na miękko, czy na twardo. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Jajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanieJajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanie
Monika Lemko

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szt. gotowych babeczek z ciasta francuskiego
  • 4 plastry sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeży koperek

Przepis

  • Babeczki układamy na talerzykach (jeden talerzyk, jedna babeczka) odpornych na wysoką temperaturę.
  • Do babeczek wbijamy po jednym jajku (jeśli nie ma w babeczce otworu, to go robimy, delikatnie wycinając nożem), doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min.
  • W połowie pieczenia na część babeczki nakładamy po dwa plastry sera i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przystrajamy szczypiorkiem i oliwkami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki