Jajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanie
Jajka zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczne i bardzo szybkie śniadanie z piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego czy żółtko ma być na miękko, czy na twardo. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 2 jajka
- 2 szt. gotowych babeczek z ciasta francuskiego
- 4 plastry sera żółtego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- świeży koperek
- Babeczki układamy na talerzykach (jeden talerzyk, jedna babeczka) odpornych na wysoką temperaturę.
- Do babeczek wbijamy po jednym jajku (jeśli nie ma w babeczce otworu, to go robimy, delikatnie wycinając nożem), doprawiamy solą i pieprzem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min.
- W połowie pieczenia na część babeczki nakładamy po dwa plastry sera i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przystrajamy szczypiorkiem i oliwkami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze